22.10.2017. 21:15
0
Zemlje gdje se može pušiti trava legalno: I Sjeverna Koreja jedna je od država u kojima nema "straha"!
Oko pitanja marihuane i njezine konzumacije lome se koplja u čitavom svijetu. I dok neke države brutalno kažnjavaju konzumente marihuane, pa čak i smrtnom kaznom, u drugim dijelovima svijeta ona je posve ili gotovo legalna, a pojedine vlade zarađuju milijune eura godišnje na njezinom oporezivanju. Donosimo popis država u kojima se možete slobodno zateći s džointom i vjerovali ili ne - među njima je i posljednja komunistička diktatura na svijetu - Sjeverna Koreja, prenosi Dnevnik.ba.

Sjeverna Koreja

Znamo, čudno, ali marihuana nije klasificirana kao droga u Sjevernoj Koreji niti je čitava stvar regulirana od strane sjevernokorejske vlade. Svjedoci navode kako trava raste uz ceste u Sjevernoj Koreji te kako to nikoga previše ne brine jer ondje jednostavno ne postoji zakon koji brani prodaju ili konzumaciju marihuane. U 2013. godini je freelance pisac iz Bugarske posjetio Sjevernu Koreju, a detalje oko nabavke i konzumacije marihuane u toj državi detaljno je opisao na svom blogu. Prema njegovim napisima, travu je kupio na tržnici te ju je slobodno pušio uokolo po gradskim ulicama i barovima, piše 100posto.

Holandija

Trava je u Holandija ilegalna, ali je dekriminalizirana za osobnu upotrebu. Slobodno se konzumira i prodaje u brojnim coffee shopovima po Amsterdamu i ostalim nizozemskim gradovima.

Trava je veliki biznis u Nizozemskoj, a država godišnje ubire oko 400 milijuna eura poreza od 730 coffee shopova koji prodaju omiljeni cvijet turistima i domaćim stanovnicima.


Sjedinjene Američke Države

Rekreacijska i medicinska upotreba marihuane je legalizirana u američkim državama Aljasci, Kaliforniji, Koloradu, Maineu, Massachusettsu, Nevadi, Oregonu i Washingtonu, a takav bi status mogla uskoro dobiti i u ostalim državama s obzirom na financijsku korist koju države ostvaruju na toj supstanci te na generalni stav Amerikanaca koji u većini podupiru legalizaciju.

Španija

Cannabis je u Španjolskoj ilegalan za komercijalne svrhe, ali je na snazi dekriminalizacija za osobnu upotrebu i uzgoj (možete imati dvije biljke). Diljem Španije postoje i cannabis klubovi koji koriste sive zone u španjolskim zakonima kako bi mogli nesmetano djelovati. Pada nam na pamet kako bi bilo zabavno posjetiti jedan od takvih klubova u Barceloni, a zatim otići u razgledavanje Gaudijeve trippy arhitekture…

Urugvaj

Trava je već dugo legalna u Urugvaju, a posjedovanje za osobnu upotrebu nije ni na koji način regulirano. Država je kroz posljednje godine bila odlučna u tome da preuzme kontrolu nad čitavom industrijom u zemlji i preuzme posao švercerima pa su počeli prodavati travu po cijeni već od 1 dolara po gramu. Zanimljivo, najjeftiniju travu na svijetu nećete biti u mogućnosti kupiti ako niste lokalac, no bez ikakvog problema neki lokalac može to učiniti za vas pa vam ju zatim – pokloniti.

Peru

Posjedovanje do osam grama marihuane je dekriminalizirano u Peruu, a jedino na što morate paziti jest da uz travu nemate još kakvu drogu sa sobom. Navodno je vrlo lako doći do marihuane i u glavnom gradu Limi, a nama se čini posve interesantnim napušiti se pa otići u razgledavanje Machu Picchua.

Jamajka

Uzgoj i konzumacija marihuane je, nevjerojatno, na Jamajci ilegalna aktivnost, ali trava se oduvijek povezuje s tom državom te se ondje vrlo često i slobodno prodaje. Ilegalnom statusu unatoč, na Jamajci postoje ganja turističke ture, a pušenje marihuane igra veliku ulogu u međunarodnom imidžu te države koja je kulturološki i povijesno u neraskidivoj vezi s rastafarijanizmom i reagge glazbom. 2015. godine na Jamajci je dekriminalizirano posjedovanje do 56 grama marihuane za osobnu upotrebu. A evo i kako izgleda klasična ganja tura...

Češka

U 2010 godini Češka je dekriminalizirala posjedovanje do 15 grama marihuane za osobnu upotrebu. Prag je europski predvodnik u pušenju marihuane, a navodno se ondje trava može pronaći posvuda – pa čak i kod konobara u barovima i pivnicama. Češka policija je, međutim, dosta striktna po pitanju vožnje pod utjecajem. U slučaju da ste ondje uhvaćeni kako vozite nakon što ste popušili džoint, platit ćete masnu kaznu i vjerojatno ostati bez vozačke dozvole.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.