15.1.2018. 8:17
0
Neobičan zimski prizor na jezeru Van u Turskoj
Na jezeru Van u istoimenom turskom gradu primijećena je grupa flamingosa, ptica koje tokom zime sele u toplije krajeve.

Jezero Van dom je mnogim vrstama ptica, pa tako i flamingosima koji ga nisu napustili zbog neubičajeno visokih temperatura za ovaj dio godine. 

Direktor Centra za rehabilitaciju i zaštitu životinja na univerzitetu u Vanu Lokman Aslan kaže da je jezero veoma važan dio tog područja. Ukazujući na značaj močvarnih područja, Aslan je kazao da one značajno doprinose ekosistemu. Istakao je da se u jezeru nalazi više od 200 različitih vrsta ptica. 

Flamingosi mijenjaju mjesto boravka u potrazi za hranom i gnijezdom, a inače biraju slane vode kao svoja mjesta za boravak. Na različitim mjestima u Anadoliji se može vidjeti ova vrsta ptice.

Flamingosi predstavljaju jedine visoke roze ptice na područjima koje nastanjuju. One također imaju dugačke, mršave zakrivljene vratove i karakteristične zakrivljene kljunove s crnim vrhom koji su savijeni prema dolje.

Njihovi zakrivljeni kljunovi omogućavaju im da se hrane sitnim organizmima, planktonom, ribicama, larvama insekata… Za njihovu ružičastu boju odgovorni su račići kojima se hrane i koji im daju ružičasti pigment. U sezonama kada vladaju velike suše i kada su jezera i blatnjava područja isušena, flamingosi se često ne razmnožavaju.

(Ajla Hurko)

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.