2.2.2018. 22:30
1
Znate li u kojim su godinama žene najzadovoljnije svojim izgledom?
Provjerite jeste li baš u toj dobi, morate li još malo pričekati ili su godine kad ste se osjećale najbolje u svojoj koži i bile najzadovoljnije svojim izgledom već daleko iza vas.

Čini se da čak i samopouzdanje ima rok trajanja.

Ali kada obično počnemo malo pesimističnije razmišljati o sebi, pogotovo ako ste žena?

Možda ste odmah pomislile na period koji se smatra "najboljim godinama" u životu žena, na zrele 40-e kad nas malo što može poljuljati, posebno ne osjećaj o izgledu, ali čini se da to ustvari uopće nije tako, prenosi Avaz.

Kada onda samopouzdanje (kod žena) počinje opadati?

Na to su odgovorili rezultati jedne nedavne ankete provedene od strane organizacije Healthspan Nurture Replenish, kad su žene starije od 50 godina pitali u kojoj su se dobi osjećale najzadovoljnije svojim izgledom.

Odgovor nije 40 već 33. Odnosno, oko 33. godine života. 

Razlog zbog kojeg je najveći broj ispitanih žena istaknuo baš 33 godine bilo je njihovo zadovoljstvo općenitim izgledom, odnosno, tada su imale optimalan broj kilograma i još uvijek relativno ravan trbuh. A dobrom osjećaju pomagala je i činjenica da tad još nisu imale bore niti sijede u kosi. Dakle, nešto što se baš ne može pripisati zrelim godinama, prenosi Index.

62 posto ispitanica reklo je da je debljanje bio glavni uzrok pada samopouzdanja, a na to su se počeli redati i drugi uzroci - opuštenija koža, sijeda kosa i sve ružniji zubi.

Međutim, svi ti uzroci nisu razlog povremenog lošeg osjećaja spram vlastitog izgleda. To je ono kad se od jutra jednostavno ne osjećamo dobro u svojoj koži, a za to obično, ili barem tako tvrdi 6 od 10 ispitanih žena, nisu krivi ni kilogrami ni bore ni žuti zubi, već loša frizura.

Toliko je njih priznalo da im loša frizura stvarno može pokvariti dan, čak i sada kad su starije, i tako utjecati na pad samopouzdanja.

A da pad samopouzdanja nije nevažna stvar u životu, potvrdila je psihologinja i autorica knjige The Menopause Maze, dr. Megan Erol (Arroll), koja kaže da, kad se osjećamo loše u svojoj koži i nemamo dosta samopouzdanja, to samo dodatno pogoršava šanse da se opet osjećamo dobro. Jer kad smo puni samopouzdanja onda imamo i više volje da učinimo još svašta dobroga za sebe, za zdravlje i ljepotu. A kad mislimo samo najgore o sebi, tad nemamo volje čak niti popraviti stvar.

Stoga drage majke, čak i ako ste već prešle 33., ako već brojite bore, sijede i nabore na trbuhu, potrudite se barem djelomično popraviti stvar.

Brinite o sebi. 

(Ajla Hurko)

IzgledZene
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.