7.3.2018. 12:16
0
Živjela je 122 godine, radila sve suprotno od onoga što savjetuju ljekari
Francuskinja Jeanne Calment je živjela duže nego ijedan drugi čovjek na planeti. Umrla je sa punih 122 godine i pet mjeseci u avgustu 1997. godine.
Svoju dugovječnost, kako je govorila, duguje tome što je radila gotovo sve suprotno od onoga što savjetuju ljekari.

Pušila je cigarete, pila je alkoholna pića, najviše crveno vino i obožavala slatkiše i crveno meso.

Nikada nije doručkovala, osim što bi popila po šoljicu, dvije kafe.

Tokom svog dugog života ona je rušila mnoge rekorde.

Sa 111 godina je postala najstarija živa osoba u Francuskoj, a sa 113, najstarija na svijetu. Sa 114 godina je postala najstarija osoba koja se pojavila na filmu, zahvaljujući maloj ulozi u filmu “Vinsent i ja” iz 1990. godine.

Sa 116 godina ona je postala prva osoba ikada za koju je zabilježeno da je doživjela te godine, a kada je napunila 120 godina objavila je i muzički album nazvan “Ljubavnica vremena”.

Kada je napunila 122 godine dobila je zvaničnu titulu najstarije osobe koja je ikada živjela.

Sve do 109. godine Jeanne Calment je živjela samostalno u svojoj kući, a onda se preselila u starački dom.

Dugo je bila vitalna, zahvaljujući aktivnom životu. Kako je rekla, otprilike od 85. godine ona bi svaki dan započela ustajanjem u 6.45 ujutro i izgovaranjem molitve. Zatim bi radila vježbe dok sjedi u fotelji, a nakon toga se tuširala, kasnijih godina uz pomoć medicinskog osoblja, a onda bi tijelo mazala maslinovim uljem.

Za ručak je često jela govedinu, a nakon ručka bi zapalila cigaretu i popila čašu porta.

Udala se za Fernanda Calmenta 1896. godine i bili su u braku sve dok on nije umro 1942. godine. Imaju jedno dijete, a više se nije udavala.

Kada je umrla bila je gotovo slijepa, ali je s obzirom na starost, bila relativno dobrog zdravlja.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.