14.3.2018. 13:41
0
Kada zdrava ishrana postaje poremećaj
Koncept „čiste prehrane“ mogao bi napraviti više štete nego koristi jer se stvara mišljenje da je neka hrana dobra, a neka loša. Takav stav može imati negativne posljedice, pa čak dovesti i do razvoja poremećaja u prehrani koji se zove ortoreksija.

Patološka opsesija
Opisana kao "patološka opsesija prema biološki čistoj hrani", oni koji pate od ortoreksije često sebi postavljaju vrlo stroga pravila u ishrani, i to postaje opsesija. Kada osoba pati od ortoreksije, obično je fokusirana na to da održi percepciju zdrave ishrane. Naglasak na dobru hranu zapravo postaje izgovor za nekonzumiranje nekih namirnica. Kada se osoba ne može osjećati dobro i imati dobro mišljenje o sebi ukoliko nije na nekom striktnom režimu ishrane, to je znak da razvija poremećenu vezu s hranom. Ortoreksija još nije zvanično priznata kao poremećaj pa je i dijagnostika teška. Međutim, postoje neki obrasci ponašanja koji ukazuju na to. Jedan od glavnih aspekata ortoreksije jeste tendencija za eliminiranje određenih namirnica iz ishrane. Naravno, ovakve restrikcije nikako nisu dobre jer zbog izbjegavanja grupe namirnica osoba ostaje bez važnih nutrijenata i vitamina. To znači i da ovakav poremećaj može ozbiljno ugroziti zdravlje, prenosi Avaz.

Tjelesna težina
Naravno, nije uvijek lako prepoznati kada osoba pati od ovog poremećaja, baš kao ni od drugih poremećaja u ishrani poput anoreksije ili bulimije. Poremećaje u ishrani može imati bilo ko, nevezano za oblik i veličinu tijela. Odnosno i osoba koja ima normalnu tjelesnu težinu može patiti od anoreksije, naprimjer. Restriktivna priroda ortoreksije nije usmjerena samo na način ishrane. Poremećaj se može prenijeti i na druge aspekte života, poput burne reakcije osobe kada u restoranu uzme meni u ruke.

Znak za uzbunu
Znak za uzbunu je ako osoba provodi duže od tri sata dnevno razmišljajući o hrani ili ako osjeća krivicu kada pojede nešto što inače sebi ne dozvoljava. Česte promjene raspoloženja, pretjerano korištenje suplemenata, previše naporni treninzi također mogu biti signal da osoba pati od ortoreksije.

Veza sa hranom
Vođenje zdravog života nije samo u tome da se pobrinete da jedete zdrave namirnice. Važno je i to kako se osjećate zbog hrane i jedenja. Postoji jaka veza između emocija i hrane. Zato, ako neko sebi bezrazložno brani da jede neke namirnice, to može reflektirati potisnuti nedostatak samopoštovanja.

Percepcija
Stručnjaci kažu da niko ne bi trebao smatrati da je loša osoba zbog bilo koje hrane. Bilo ko i bilo šta što demonizira jednostavna i normalna životna zadovoljstva su opasni. Upravo zato, važno je promijeniti percepciju da postoji dobra i loša hrana, jer nijedna namirnica nije samo dobra ili samo loša, već je važan i naš pristup ishrani i veza koju izgradimo prema hrani.

Raznovrsnost
Ukoliko iz svoje ishrane izbacujete bilo koju namirnicu ili grupu namirnica, a da vam to ljekar nije preporučio zbog nekih zdravstvenih problema, trebali biste razmisliti zašto to radite. Raznovrsna prehrana preduvjet je dobrog zdravlja.

(Ajla Hurko) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.