22.3.2018. 23:00
0
Konkubina Jang rušila tabue i zavodila careve
Bila je jedna od najmoćnijih žena u državi, poznata i kao “jedno od četiri ljepote drevne Kine”. Iako “tek” konkubina, važila je za osobu koja zna sve tajne, poznaje najmoćnije ljude carstva i ima veze koje je mogu zaštititi od svakog neprijatelja. A onda je, jednog dana, pronađena mrtva.

Jang je bila veoma bliska s carem Ksuanzongom, veoma poštovana i obožavana u društvu, pa na neki način i smatrana vladarkom, iako zvaničnu titulu nije imala.
 
Njeni roditelji umrli su kada je bila veoma mlada, a odgajao je ujak. U početku, ona je prvenstveno bila odabrana za carevog sina, ali kada ju je ugledao, car je poželio za sebe, jer je bila jako lijepa, prenosi Avaz.

U to vrijeme, takav potez cara, i promjena koja se desila, nije izazvala neke značajne reakcije društva. Jednostavno, u vrijeme Tang dinastije, ljudi su bili vrlo otvoreni, vrlo liberalni.

Tadašnja Kina bila je otvorena i za strance. Preko 30.000 stranaca živjelo je u gradu Čang, i ako ste govorili kineski, mogli ste da položite ispit i postanete državni zvaničnik, pa čak i ministar. Takvo nešto čak je i danas nezamislivo.

Vjeruje se da i Konkubina Jang nije bila porijeklom Kineskinja. Važila je za veoma lijepu ženu, ali i talentiranu za umjetnost, prije svega ples. Kako je car bio talentiran za muziku, napisao je neka legendarna muzička djela, koja su nažalost izgubljena, a uz koja je Jang zanosno plesala.

Nažalost, njihova priča nije imala sretan kraj. U zemlji su rasle tenzije i nakon sve jačih napada pobunjenika, car je odlučio da pobjegne sa Jang. Jačanje tenzije, i problemi koji su se javili, izazvali su revolt i carevih sljedbenika, koji su za sve krivili upravo prelijepu Jang, te su uvjetovali cara da će ga napustiti ukoliko ne ubije konkubinu.
 
U principu to je bilo tipično za to vrijeme – žena se krivila za sve probleme. Zvaničan podatak o njenoj sudbini se ne zna, osim da je umrla mlada, kako se pretpostavlja, zadavljena. Historijski podaci kažu da je na mjestu gdje je ubijena ujedno i sahranjena.

Nakon ovog događaja, car je povratio svoju moć i povjerenje sledbenika ali, kako pišu historijske knjige, cijeli život je tugovao, patio za Jang i osjećao kajanje zbog onog što je učinjeno.

(Ajla Hurko) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.