28.6.2018. 15:37
0
Hiljade Šveđana dobrovoljno ugradile mikročipove
Hiljade Šveđana ugradilo je mikročipove koji im sada služe kao kreditne kartice, ključevi za auto ili stan, pa čak i karte za voz. Jednom kada ugrade čip, više nikad ne moraju brinuti o tome gdje im je novčanik ili jesu li digli dovoljno keša, piše ''The Conversation''.
Ipak, i dalje postoji jaka struja koja se opire ugrađivanju čipova u tijelo jer takvo nešto smatraju distopijskim. Prvo što se pomišlja jeste da je Švedska jednostavno toliko napredna da predvodi ovakve trendove, iza priče o 3.500 ljudi s mikročipovima stoji puno dublji razlog, piše Avaz.

Termin biohaker odnosi se na biologe amatere koji rade izvan tradicionalnih institucija. Kao što kompjuterski hakeri mogu provaliti u kompjuter, tako biohakeri mogu provaliti u bilo šta biološko. Biohakeri su transhumanisti koji su fokusirani na poboljšanje karakteristika ljudskog tijela i poboljšanje cijele ljudske rase. Treba napomenuti da oni rade i puno zabavnije eksperimente poput navedenog.

Švedski biohakeri su definitivno transhumanisti i oni su ti koji stoje iza ugrađivanja čipova veličine zrna riže Šveđanima negdje između palca i kažiprsta. To su oni mikročipovi koji su godinama ugrađivani u životinje i pakete zbog njihovog praćenja.

Interesantno je, napominje ovaj medij, da Šveđani imaju puno povjerenja u sve digitalno. Vjeruju da tehnološki napredak može donijeti samo dobro. Švedska vlada ulaže milione u tehnologiju, a njihova ekonomija se bazira uglavnom na izvozu digitalnih tehnologija i usluga, kao i inovacija, vrijedi napomenuti da su u Švedskoj „rođeni“ Skype i Spotify.

Ostatak Evrope se čudi Šveđanima i njihovom dobrovoljnom čipiranju, a mikrobiolog koji radi na ovom projektu Ben Liberton na negativne komentare odgovara: „Biste li se bunili da vam čip detektira rak istog trenutka kada se pojavi i tako vam spasi život?", piše Avaz.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.