2.7.2018. 16:31
0
Govorom tijela popravite svoje raspoloženje
Govor tijela odaje snažne signale drugima. Uspravno držanje i snažan stisak ruke su dovoljni da zadobijete nečije povjerenje prilikom upoznavanja. Ali ono što vjerovatno niste znali, jeste da vaše držanje odaje snažne signale vama takođe. Tako kažu nedavna istraživanja.

Upoznati ste sa tim kako vaše raspoloženje može da utiče na to kako se nosite, i vrlo lako možete da uvidite da je neko neraspoložen po njegovom govoru tijela, pognutom držanju, spuštenim ramenima, i nogama koje se vuku pri hodu, ali da li, u suprotnom, držanje može da utiče na raspoloženje?

Istraživanje je pokazalo da je to moguće. Tokom istraživanja, od ispitanika je traženo da hodaju po traci za trčanje na dva načina. Jedna grupa je hodala snuždeno a druga veselo. Dok su jedni hodali sporo sa teškim korakom, drugi su poskakivali, a za to vrijeme su im pokazivani različite riječi koje su odslikavale pozitivne ili negativne emocije. Nakon ove šetnje, od ispitanika je traženo da pokušaju da se sjete što više riječi koje su im pokazane. Rezultati su pokazali da su oni koji su hodali snuždeno zapamtili više riječi sa negativnom konotacijom, dok su oni koji su hodali veselo zapamtili više riječi koje odslikavaju pozitivne emocije. Zaključak studije je bio, da način na koji hodate ne samo da utiče na vaše raspoloženje nego može i da ga promjeni.

Naučnici su zainteresovani da ova istraživanja uključe u terapiju klinički depresivnih ljudi. Ali korist od ovog istraživanja nemaju samo oni sa dijagnostifikovanim promjenama raspoloženja. Kada se osjećate neraspoloženo i vi možete nagovoriti sebe na kratku šetnju veselim korakom, kako biste se osjećali srećnije. Kombinujte ovaj hod sa šetnjom kroz prirodu zarad potpunijeg efekta, jer druga istraživanja pokazuju da i odlazak u prirodu znatno podiže raspoloženje.

I neke druge studije su se bavile foliranjem sreće i uticajem koje ima na podizanje raspoloženja. Jedna od najubjedljivijih je terapija osmijehom. Ova studija je pokazala da čak i najisfoliraniji osmijeh mijenja raspoloženje na bolje.

Sljedeći put kada se budete osećali snuždeno, ispravite leđa, nabacite osmijeh i pružite korak, piše CdM/bizlife.rs.

(Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.