26.7.2018. 17:30
0
Opasan toplotni val prži Evropu, a najgore tek dolazi
Toplotni val koji je zahvatio zapad i sjever Evrope ne jenjava - naprotiv.

Kako piše meteorološka stranica Accuweather, toplotni val koji je u posljednjih sedam dana zahvatio zapadnu Evropu, od Španije do Skandinavije, postaje sve intenzivniji. Središte toplotnog vala nalazi se na zapadu Francuske, odnosno istoku Njemačke. Svi koji žive u tom području izlažu se visokom riziku tegoba povezanih s ekstremno visokim temperaturama, a naročito starije osobe i djeca.
 
Accuweather navodi da se izuzetno visoke temperature očekuju u narednim danima i tokom vikenda, a najtoplije će biti danas i sutra, prenosi Avaz.ba.

Temperature će se penjati i iznad 32 Celzijeva stepena u Španiji, Holandiji i Belgiji, a najviše temperature, oko 35 stepeni, pa i više, bit će zabilježene u Parizu, Briselu i Kelnu.

Posebno je zanimljivo što su izuzetno visoke temperature zahvatile i krajnji sjever zapadne Evrope, pa se tako na jugu Švedske, čak i u Štokholmu, očekuju temperature oko 32 stepena.

Period izuzetno vrućeg i suhog vremena u Švedskoj će itekako otežati vatrogascima borbu sa šumskim požarima, koji već sedmicama haraju tom skandinavskom zemljom.

Lokalni portali izvještavaju kako Šveđanima u borbi s 50-ak požara pomažu vatrogasci iz Francuske, Italije, Norveške, Njemačke i Poljske.

Zbog temperatura koje ne padaju i izuzetno suhog vremena, švedska vlada objavila je da će jugu Švedske u petak prijetiti "ekstreman rizik" od šumskih požara.

Švedske vlasti opisale su posljednji niz požara u toj zemlji kao "najozbiljniju situaciju s požarima u modernim vremenima".

Accuweather podsjeća da je od posljedica katastrofalnih šumskih požara u Grčkoj smrtno stradala 81 osoba, pri čemu je većina žrtava poginula u svojim automobilima i domovima.
 
Neuobičajeno visoke temperature u Njemačkoj svima otežavaju život, a zbog vrućine koja je deformirala betonsku pistu, neko vrijeme je bio zatvoren i aerodrom u Hanoveru.

- Zbog pucanja betonskih ploča usljed vrućine morali smo na neko vrijeme zatvoriti pistu - kazali su iz aerodroma, dodajući da 41 avion nije poletio, a 44 aviona su usred sezone ljetnih odmora bila prisiljena sletjeti na neki drugi aerodrom, prenosi Avaz.ba.

Za petak su meteorolozi najavili rekordne temperature od 38 stepena, nakon čega bi vrućina trebala posustati, ali ne osjetno.

Klimatolozi Nijemcima poručuju da se ubuduće pripreme na rekordna ljeta: "Ono što sad izgleda kao ekstremna toplina, uskoro bi mogla postati redovna pojava. Od industrijske revolucije temperatura u Njemačkoj se u prosjeku povisila za 1,4 stepena."

Lejla Trle 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.