22.10.2018. 15:30
0
Ko je djevojčica sa fotografije požara koja je postala svjetski poznat meme?
Zoe Roth, djevojčica koja se nalazi na jednom od najpoznatijih svjetskih memova, postala je poznata kao “Disaster girl”. Ona se nije igrala šibicama. To čak nije bio ni pravi požar.

Fotografiju je 2004. godine snimio Zoin otac Dave Roth u Sjevernoj Karolini, pišu strani mediji. Tog dana cio kraj se okupio da gleda požar na kući doniranoj lokalnim vatrogascima za vježbu.

Čak su i djeca mogla da pomažu u gašenju tog kontrolisanog požara, ali Zoe je sa svojima ipak sve posmatrala s druge strane ulice. Njen otac fotograf amater, napravio je nekoliko fotografija, među kojima i onu na kojoj je Zoe.

Fotografiju je tri godine kasnije objavila internet stranica “Zooomr” uz opis “Firestarter”, ne sluteći da će Zoe brzo dobiti nadimak i “djevojčica katastrofa” (Disaster girl). Naime, korisnici interneta su ubrzo počeli da komentarišu njen “jezivi izraz lica” i kontekst koji fotografija šalje, što Dave navodno dotad nije ni primijetio.

Nakon toga je odlučio da se prijavi na foto takmičenje časopisa “JPG” na kojem je osvojio 100 dolara, pretplatu na magazin i objavu fotografije u jednom broju.

Kada je fotka objavljena na internetu, počela je histerija i postala je meme (mim) koji je neko vrijeme bio veoma zastupljen na društvenim mrežama, a i dan danas se može naći kod mnogih korisnika.

“Voljela bih da mi je taj meme pomogao da otplatim koledž”, rekla je ona nedavno, a ako je suditi po fotki koju je okačila na Instagram, očigledno voli da se šali na svoj račun, prenosti CDM.


Zoe je u intervjuu za Unilad priznala da joj ne smeta nadimak koji joj je Internet dao, ali joj nije drago kada vidi svoje lice ubačeno na nekoj prirodnoj katastrofi, ili bombardovanju.


(Lejla Trle)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.