9.12.2018. 22:01
2
Najluđa sujevjerja širom svijeta
Najbolje iskustvo s putovanja ponijet ćete tek onda kada se upoznavajući sa kulturom upoznate i sa lokalnim običajima, ritualima, ali i sujevjerjima.

U nastavku teksta pročitajte neka od najluđih sujevjerja.

Indija

U Indiji nikako ne smijete da pozovete nekog ko je već izašao iz kuće u slučaju da ste zaboravili nešto da mu kažete. Vjeruje se da ćete mu tamo donijeti lošu sreću, pa sve što imate da kažete morate reći prije nego što ta osoba izađe iz kuće.

Italija

Italijani, naročito južnjaci, važe za sujevjernu naciju. Mnogo Italijana vjeruje da je broj 17 anargram za VIXI što znači “živio/la sam”, simboličan način da se predvidi smrt. Stoga naše komšije preko Jadrana izbjegavaju da putuju 17. dana u mjesecu i plaše se ovog datuma.

Kina

Za Kineze broj koji treba da se izbjegava je četvorka! Mnoge zgrade izbjegavaju čak i četvrti sprat, pa će vas tako lift odvesti sa trećeg pravo na peti.

Rusija

Rusi imaju jedan sjajan običaj da prije putovanja morate sjesti na kofer jer će vam to donijeti sreću u narednim danima.

Norveška

Kletve su obično loša stvar, ali to nije tako u Norveškoj. Prosječan Norvežanin koji kaže “tvi, tvi” baca “kletvu” kojom vam želi sve najbolje i da vam se ništa ne desi na putu.

Velika Britanija

U SAD crne mačke koje prelaze ulicu se izbjegavaju, a u Velikoj Britaniji se smatra pravom srećom kada vam crna mačka pređe put.

Japan

Japanci smatraju da jastuk koji je okrenenut ka sjeveru skraćuje život, pa se nemojte čuditi da je jastuk čudno postavljen kada se nađete u Japanu.

Rumunija

Rumuni smatraju da izlazak na druga vrata od onih na koja ste ušli donosi lošu sreću.

Portugal

Ljudi u Portugalu ne vole da se kreću unazad. Rijetko kad ćete vidjeti nekog iz ove zemlje da izvodi “moon walk” jer se hodanje unazad smatra “prizivanjem đavola na vaš put”, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

Sujevjerje
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.