29.12.2018. 13:00
1
Katedrala od soli: Nekad rudnik, danas historijski spomenik kojim se ponosi Poljska
Na jugu Poljske, u gradu Vjelička (Wieliczka), nalazi se uistinu jedinstvena i nevjerovatna podzemna građevina – Katedrala od Soli. Katedralu, zajedno sa desetinama statua i tri kapele, isklesali su rudari koji još od 13. vijeka, pa sve do 2007. godine iz Vjelička Rudnika Soli vadili stonu so.
Danas muzej, ovaj bivši rudnik soli rezultat je rada nekoliko desetina generacija rudara. Slavi se kao spomenik poljske istorije, kao i svih ljudi koji u njoj žive. U rudniku se nalazi podzemno jezero, kao i mnoštvo statua koje su savremeni umjetnici isklesali od halita (kamena so).

Rudnik je dubok 327 metara, dugačak više od 287 kilometara. Svake godine ga posjeti oko 1.2 miliona turista, a u samoj katedrali se redovno vrše vjenčanja ili neke druge privatne ceremonije, prenosi CDM. 

Podzemna Katedrala od soli uvrštena je na prvi popis UNESCO-ve svjetske baštine 1978. godine, a 1994. godine, tadašnji predsjednik Poljske, proglasio ju je Istorijskim Spomenikom Poljske.


(Lejla Trle)
Poljska
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.