18.2.2019. 8:16
0
Dogodilo se na današnji dan
- 1546. Umro Martin Luther, njemački teološki i vjerski reformator, začetnik protestantske reformacije. Njegova vjerska reformacija duboko je utjecala na političke, ekonomske, obrazovne i jezične prilike u svijetu što ga je učinilo jednom od najvažnijih figura europske povijesti.

- 1564. Umro Michelangelo Buonarroti, talijanski renesansni kipar, slikar, arhitekta i poeta, s neusporedivim utjecajem na daljnji razvoj europske umjetnosti. Tvorac je čuvenih freski u Sikstinskoj kapeli i monumentalnih skulptura Pieta, David, Mojsije.

- 1745. Rođen Alessandro Volta, talijanski fizičar, jedan od osnivača elektrostatike. Izumio je elektrofor i konstruirao jednu vrstu elektrometra. Po njemu se nazivaju jedinica za mjerenje električnoga napona volt i mjerni instrument za mjerenje električnoga napona voltmetar.

- 1898. Rođen Enzo Anselmo Ferrari, talijanski automobilist i osnivač automobilske firme "Ferrari". 

- 1916. Rođen Zija Dizdarević, bosanskohercegovački književnik. Prve književne radove objavio je kao srednjoškolac u Sarajevu, a kao student objavljivao je književne radove u brojnim listovima. 

- 1930. Astronom Clyde Tombaugh iz Arizone otkrio Pluton, deveti veliki planet po udaljenosti od Sunca. Vidljiv je samo većim teleskopima. Prečnik mu iznosi 5.700 km. 

- 1932. Rođen Miloš Forman, češki filmski redatelj, glumac, scenarist, profesor i dvostruki dobitnik Oscara.

- 2002. Europska unija odobrila je upućivanje policijskih snaga zemalja članica Unije u BiH. Te snage će naredne godine zamijeniti međunarodnu policiju Ujedinjenih nacija (IPFT), koja je djelovala u BiH.

- 2003. U podmetnutom požaru u podzemnoj željeznici u južnokorejskom gradu Tageu poginule su najmanje 133 osobe, a više od 150 je ozlijeđeno.

- 2006. Film "Grbavica" bh. redateljice Jasmile Žbanić osvojio Zlatnog medvjeda na 56. filmskom festivalu u Berlinu. Film je dobio i nagradu Ekumenskog žirija i nagradu za mir.

- 2008. Afganistan postao prva zemlja koja je priznala neovisnost Kosova.

(Fena/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.