12.6.2019. 8:16
0
Dogodilo se na današnji dan
- 1759. Umro William Collins, engleski pisac i jedan od najznačajnijih engleskih lirskih pjesnika 18. stoljeća. Poznata djela su 'Veče', 'Škotske praznovjerice', 'Sloboda'.

- 1827. Rođena Johanna Spyri, švicarska književnica. Autorica je popularne dječje zbirke 'Priče za djecu i one koji vole djecu' iz koje su najpoznatija djela 'Heidi, njezine godine učenja i lutanja' i 'Iz švicarskih planina'.

- 1929. Rođena Anne Frank, autorica jednog od najpoznatijih osobnih dnevnika u povijesti. Frank, nizozemska djevojčica židovskog porjekla, svojim je neposrednim i iskrenim svjedočenjem o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju, prikazala sve strahote nacističkog režima.

- 1964. Južnoafrički aktivist protiv apartheida i vođa Afričkog nacionalnog kongresa Nelson Mandela osuđen na doživotnu robiju zbog sabotaže. Iako je u zatvoru bio izoliran, njegovo dugogodišnje robijanje postalo je simbol borbe protiv apartheida, a vlada Južne Afrike zbog velikog pritiska pustila ga je na slobodu 1990. godine.

- 1967. Lansirana sovjetska svemirska misija Venera 4, prva svemirska letjelica koja je uspješno ušla u atmosferu nekog drugog planeta i prikupljene podatke poslala znanstvenicima na Zemlji. Lansirana je prema Veneri raketom Tyazheliy Sputnik (67-058B) s ciljem prikupljanja podatak o njezinoj atmosferi. 

- 1997. Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno odobrilo imenovanje bivšeg španjolskog ministra inozemnih poslova Carlosa Westendorpa za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

- 2007. Haški tribunal osudio Milana Martića na 35 godina zatvora zbog ratnog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj.

- 2008. Kanadski premijer Stephen Harper službeno se u ime vlade izvinio starosjediteljima Kanade zbog prakse odvajanja djece domorodaca od njihovih obitelji i primoravanja da pohađaju državne škole, u cilju asimilacije u kanadsko društvo. Od 19. stoljeća sve do 1970-tih godina više od 150.000 djece odvedeno je prisilno iz svojih domova.

- 2013. U 117. godini umro Jiroemon Kimura, najdugovječniji muškarac u povijesti, rođen 1897. godine. Govorio je kako su male porcije hrane ključ dugog i zdravog života. 


(FENA / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.