19.6.2019. 16:42
0
Dječak mora što prije da se ugoji da bi spasio oca
Dječak koji ima 11 godina i živi u gradu Ksinksiang u Kini, započeo je misiju spašavanja svog oca tako što dnevno jede više od pet obroka.

Lu Zikanovom ocu su doktori dijagnostikovali leukemiju prije sedam godina i od tada je na stalnom liječenju. Ipak, prošlog avgusta njegovo zdravlje je počelo naglo da se pogoršava pa su ga doktori obavijestili da je jedini način da preživi presađivanje koštane srži.

Nakon što su testirali sve članove porodice, jedini koji može da donira koštanu srž je njegov sin Lu Zikuan. Bez obzira na svoje godine, ovaj dječak je postao odlučan da spasi život svom ocu i da ode pod nož.

Ipak, postoji veliki problem, on je težak svega 30 kilograma i doktori su poručili porodici da ga neće operisati ukoliko ne dobije bar još 15 kilograma. Tako je u martu ove godine počeo da konzumira ogromne količine hrane svaki dan.

“Doktori su rekli da ako želim da doniram svoju koštanu srž moram da imam minimalno 45 kilograma. Idealna težina je 50 kg. Čak i kad me zaboli želudac, ja i dalje jedem, jer naša porodica neće moći da podnese gubitak oca”, rekao je medijima u Kini mladi Lu Zikuan.

Dječak trenutno jede više od pet puta dnevno, a obroci sadrže većinom masno meso i pirinač. Veliki troškovi za hranu već su opteretili njegovu porodicu, koja se ranije suočavala s velikim izdacima za liječenje.

Dječakova majka radi u prodavnici mješovite robe i njena plata nije visoka, ali se često oslanja na popuste koje dobija u radnji kao zaposlena, pa na taj način donosi hranu kući.

Drugari iz dječakove škole su se takođe organizovali u prikupljanju sredstava da bi pomogli porodici u teškim trenucima.

Zikuan je najstarije od troje djece i skoro je postigao željenu težinu od 45 kilograma za operaciju, ali planira da i dalje jede jer su doktori rekli da što je deblji to će biti bolje po njega.

“Cilj je spasiti oca prvo, a onda smršati”, poručio je mladi Lu Zikuan.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.