9.7.2019. 18:04
0
Mladi manje koriste kanabis kada je legalizovan
Tinejdžeri manje koriste kanabis na mjestima gdje je ovaj narkotik legalizovan, rezultati su najnovijeg istraživanja u SAD.

Istražioci sa državnog Univerziteta "Montana" pregledali su zdravstvene ankete učenika američkih srednjih škola između 1993. godine i 2017. godine.

Upotreba narkotika među mladima u SAD je u porastu, ali je među tinejdžerima u padu za skoro deset odsto u saveznim državama u kojima je upotreba ovog narkotika legalizovana.

U 33 američke savezne države je legalizovana medicinska upotreba kanabisa, a u deset je to učinjeno radi opuštanja.

Kanabis je i dalje ilegalan narkotik u svim saveznim državama za mlađe od 18 godina.

Jedan od autora istraživanja Mark Anderson naglasio je da bi njihov rad, objavljen u žurnalu "Jama Pediatrics", trebalo da pomogne u ublažavanju zabrinutosti da će porasti upotreba kanabisa među mladima.

Njegov tim ispitao je podatke o oko 1,4 miliona američkih tinejdžera koji su uzeti iz "Ispitivanja riskantnog ponašanja mladih" - godišnje ankete na nacionalnom nivou koju vrši američki Centar za kontrolu i prevenciju oboljenja.


(SRNA/Amila Alijagić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.