2.10.2019. 22:14
0
Ko je bogatiji: Osnivač Lidla, vlasnik BMW-a ili Jacobs kafe?
Članovi porodice Reiman koja upravlja carstvom proizvodnje kafe i šampona najbogatiji su Nijemci.

S bogatstvom od 35 milijardi eura, ta preduzetnička dinastija predvodi listu časopisa Manager. Ovaj list svake godine objavi spisak 1001 najbogatijih njemačkih građana na osnovu vrijednosti dionica njihovih kompanija.

Porodica Reiman i njena kompanija JAB Holding stoje iza proizvođača kafe i čaja Jacobs Douwe Egberts i proizvođača šampona Wella.

Na drugom mjestu je osnivač Lidla Diter Švarc s bogatstvom od oko 27,5 milijardi eura.

Slijede ga dioničari BMW-a Suzan Klaten i Stefan Kvant, prvi na prošlogodišnjoj listi, s 26,5 milijardi eura. Njihova imovina se prošle godine procjenjivala na 34 milijarde evra. Vjeruje se kako su Reimanni od 2018. povećali bogatstvo za dvije milijarde evra, a Diter Švarc oko 2,5 milijarde. Svoju listu najbogatijih Nijemaca objavio je i list Bilanz na osnovu istraživanja novinara, finansijskih stručnjaka i ekonomista, advokata i samih bogataša.

Prema najnovijoj verziji, listu predvodi osnivač Lidla, Švarc s bogatstvom od 41,5 milijardi dolara.

Na drugom i trećem mjestu su porodice Thea Albrechta, vlasnika trgovačkog lanca Aldi Nord te Wolfganga Porschea iz slavne automobilske dinastije, svaka s imovinom vrijednom 18 milijardi evra.

Za razliku od američkih, njemačke bogataše karakteriše činjenica da su do bogatstva došli uglavnom preko porodičnih poslova i firmi. Najbogatiji Amerikanci su pretežno individualni preduzetnici.

Poređenja radi, bogatstvo najbogatijih Nijemaca koje su godinama sticali je gotovo identično vrijednosti zlata koje je nađeno u podrumu jednog kineskog zvaničnika. Podsjetimo, u kući bivšeg gradonačelnika Guandžoua 13.5 tona čistog zlata koje se procjenjuje na oko 34 milijarde eura, prenosi Index.


(Admir Oručević)

Bogatstvo
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.