16.12.2019. 20:02
0
Aerodrom Željava, najskuplji jugoslovenski mit
Kodnog imena Objekt 505, odnosno podzemni aerodromu Željava kod Bihaća među teoretičarima zavjera ne prestaje biti popularna tema. Vojni div s tunelima od 3500 metara dužine, širokima 20 i visokima osam metara najveći je podzemni aerodrom na Balkanu. Izgradnja je krenula 1955. da bi 1968. kreacija Dragoslava Sobotke bila spremna za Jugoslaviju.

Za najskuplji jugoslavenski projekat izdvojene su milijarde dolara kako bi mogao da primi čak 120 aviona s posadama i kompletnim arsenalom naoružanja, kao i ogromne zalihe goriva, hrane, ljekova i svega što je bilo potrebno za slučaj katastrofe. Uz vlastite izvore struje i vode, vojska bi mogla da preživi mjesec dana u izolaciji. Vojno utvrđenje je konstruirana tako da može izdržati i atomsku bombu.

Željava se koristila i u vrijeme rata u BiH, nakon kojeg predstavlja samo gomilu betona okruženu minskim poljima. Početkom rata u Bosni i Hercegovini JNA je odlučila da uništi podzemni kompleks i 1992. godine postavila 56 tona eksploziva. Bihać se zatresao, a grmljavina iz dubine Plješivice najavila kataklizmički prizor plamena i dima na horizontu.



Zanimanje za Željavu ne jenjava – znatiželju raspiruju opasni tuneli kojima prijeti urušavanje, puni otrova i radiokativnih čestica.

“Houston, we have a problem” slovenskog reditelja Žige Virca dodatno je potpirio misterije vezane za Željavu i jednu od najvećih teorija zavjere Hladnog rata i Jugoslavije.

Dokumentarac obrađuje temu o tome kako je Tito prodao jugoslavenski svemirski program Amerikancima te da su ga u najvećoj tajnosti razvijali u podzemlju aerodroma – da bi zatim poslali prvog čovjeka na Mjesec. Željava bi, prema toj teoriji, bila najveći skriveni svemirski centar u Evropi.



NASA je odlučno demantovala priču i naglasila kako je apsurdno vjerovati u to da je tadašnji predsjednik John Kennedy od Jugoslavije kupio bilo šta, a kamoli svemirski program.

Uprkos opasnostima od mina, otrovnih plinova i policije, Željava privlači avanturiste koji voze po pistama i ulaze u tunele, ali i migrante koji sanjaju o boljem životu, piše hrvatski tportal.




(Amila Alijagić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.