11.4.2020. 11:21
0
Snimak pokazuje kako se "oblak" virusa širi po marketu kada se neko nakašlje
Koronavirus širi se kapljičnim putem, nakon što se zaražena osoba nakašlje ili kihne, a ova 3D animacija koju su napravili naučnici iz Finske pokazuje na koji način putuje „oblak“ koronavirusa kroz unutrašnjost supermarketa, prenosi Sun.

Naučnici su kreirali kompjutersku simulaciju kako bi proučili koliko daleko virus može da dosegne u zatvorenom prostoru.

Rezultati do kojih su došli bili su zabrinjavajući.

„Zaražene kapljice su mogle da zaraze zdrave osobe i nakon što je inficirana osoba otišla s mjesta na kojem je kašljala ili kihnula“, kaže profesor Ville Vuorinen sa Alto univerziteta u Finskoj.
Naučnici su dodali da je najbolji način da izbjegnete zarazu ako se sklonite javnih mjesta na kojima ima mnogo ljudi.

„Ako baš morate da idete na mjesta gdje ima mnogo ljudi, zadržite se najkraće moguće“, dodao je je profesor Ville Vuorinen.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.