11.4.2020. 18:22
0
Ekocid: Sijeku stabla ženske topole jer misle da pospješuju pandemiju virusa
Indijske vlasti u Kashmiru naredile su masovnu sječu stabala topole za koja se strahuje da bi mogle pospješiti pandemiju COVID-19 u toj regiji, dok naučnici tvrde da za takve tvrdnje nema nikakvih dokaza.

Ženske topole, lokalno poznate kao “Russi Frass“, cvjetaju u proljeće i luče polen u obliku pamučnih perjanica koje mogu izazvati otežano disanje kod ljudi alergičnih na polen.

Međutim, naučnici tvrde da nema dokaza da polen topole u Kashmiru pogoršava bolesti respiratornog trakta i da ne postoje naučne studije i dokazi da taj polen može prenositi koronavirus.

Vlasti su izdale nalog za sječu 42.000 stabala topole na javnim površinama u Kashmiru, a zemljoposjednicima je naređeno da posijeku i stabla na svojim imanjima.

Zemljoposjednici i aktivisti za zaštitu okoliša oštro su osudili taj potez indijskih vlasti u Kashmiru i tvrde da bi tako masovna sječa topole mogla izazvati ekološku katastrofu u toj regiji.

Topola poznata kao Sjevernoameričko drvo pamuka (NACT) u Kashmir je stigla 1982. godine u okviru pomoći koju je Svjetska banka dala toj regiji, a trenutno u Kashmiru ima više od 20 miliona takvih stabala. Topole trenutno slove za simbol Kashmira i glavni su pečat njegovog krajolika.

“Ne smijemo sječi topole u tako velikom obimu. To bi bila ekološka katastrofa“, kazao je botaničar Mohammad Muheem i dodao da bi tako bila izazvana velika erozija tla, smanjen nivo oksigena i ugroženo stanište stotina vrsta ptica i drugih životinjskih vrsta.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.