28.4.2020. 11:45
0
Naučnici osmislili sprej koji dezifincira i štiti čak 90 dana
Naučnici s hongkonškog Sveučilišta znanosti i tehnologije (HKUST) osmislili su dezinficijens koji bi mogao zaštiti razne površine od koronavirusa tijekom 90 dana.

Premaz nazvan MAP-1 (Multilevel Antimicrobial Polymer) učinkovito ubija do 99,9 posto visokoinfektivnih virusa, poput onih koji uzrokuju ospice, zaušnjake, rubeolu i mačji kalcivirus, kao i brojne bakterije i neke vrste spora. 

Njegova je učinkovitost povrđena i među mikroorganizmima otpornim na lijekove u dvama terenskim studijama koje su provedene u bolnici Kowloon i u domu za starije osobe Haven of Hope Woo Ping, prenosi Hina.


(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.