8.6.2020. 9:45
1
Jedan blizanac jeo samo vegansku hranu, drugi meso: Pogledajte razliku nakon 12 sedmica
Jednojajčani blizanci Hugo i Ross Turner odlučili su provesti mali eksperiment vezan za način prehrane.

Hugo je 12 sedmica jeo samo vegansku prehranu, dok se Ross držao prehrane bogate mesom, a promjene na njihovim tijelima pratio je tim znanstvenika s londonskog King’s Collegea. Tokom eksperimenta znanstvenici su mjerili promjenu njihove težine, razine kolesterola i mišićne mase.

“Moj mentalni fokus je bio mnogo bolji dok sam bio na veganskoj dijeti. Nisam osjećao popodnevni pad energije”, rekao je.

To je objasnio promjenom međuobroka. Budući da keksi i čips koje je inače jeo nisu spadali u vegansku prehranu, zamijenio ih je voćem i orašastim plodovima.

Ross je eksperiment počeo s težinom od 79,4 kilograma i 13 posto masnoće. Tijekom eksperimenta dobio je 4,5 kilograma mišićne mase i 1,8 kilograma masnog tkiva. Na kraju eksperimenta imao je 85,7 kilograma, a postotak masnoće mu se podigao na 15 posto. Razina kolesterola mu se nije promijenila.

Ovaj je eksperiment trajao prilično kratko u usporedbi s drugim studijama vezanim za prehranu, a blizanci su potvrdili da bi eksperiment voljeli ponoviti u trajanju od šest ili 12 mjeseci kako bi dobili točnije rezultate,prenosi Index.


(Admir Oručević)

 
Ishrana
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.