29.10.2020. 8:50
0
Dogodilo se na današnji dan
- 1787. U Državnom kazalištu u Pragu premijerno izvedena opera "Don Giovanni" s glazbom Wolfganga Amadeusa Mozarta i libretom Lorenza da Pontea. "Don Giovanni" se smatra jednim od najvećih glazbenih djela ikad skladanim. Filmska adaptacija opere pojavila se 1979. godine.

- 1908. Umro Silvije Strahimir Kranjčević, hrvatski pjesnik i najznačajniji hrvatski pjesnik realizma i značajan pravaš.

- 1911. Umro Joseph Pulitzer, američki novinar i publicist, istaknuto ime američkoga novinarstva i jedan od začetnika žutog tiska. Iz njegove se fondacije svake godine dodjeljuje Pulitzerova nagrada za novinarstvo, karikaturu, povijest, poeziju, dramu, roman i glazbu.

- 1918. Hrvatski sabor u Zagrebu je nakon raspada Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu proglasio raskid državnopravnog odnosa s Habsburškom monarhijom i proglasio pristupanje Hrvatske Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

- 1923. Turska proglašena republikom, a general Mustafa Kemal (od 1930. Kemal Ataturk) postao prvi predsjednik. Nova Turska krenula putem europeizacije i demokratizacije društva s jakim vojnim nadzorom.

- 1964. Ujedinjena Republika Tanganjika, Zanzibar i Pemba promijenila naziv u Tanzanija.

- 1996. U Beču održana aukcija oko 8.000 slika, skulptura i ostalih umjetničkih djela koja su od austrijskih Jevreja u Drugom svjetskom ratu oteli austrijski i njemački nacisti. Prihod je dodijeljen ljudima koji su preživjeli holokaust.

- 1998. Veteran američke astronautike John Glenn je u 77. godini Space Shuttleom Discovery ponovo poletio u kosmos, 36 godina nakon prve kosmičke misije.

- 2001. Japan usvojio kontroverzni zakon koji dozvoljava japanskim oružanim snagama, prvi put nakon Drugog svjetskog rata, da budu angažirane u inostranstvu kao podrška američkim napadima u Afganistanu.

- 2003. U Tokiju osuđen na smrt vješanjem doktor Tomomas Nakagava (41), jedan od vođa japanskog kulta Strašnog suda, koji je 1995. sudjelovao u napadu smrtonosnim nervnim gasom na tokijsku podzemnu željeznicu, kada je umrlo 12 ljudi.

- 2003. Umro Franco Corelli, talijanski tenor i jedan od najpopularnijih operskih pjevača 20. stoljeća koji je nastupao u vodećim svjetskim kućama, od milanske Scale do Metropolitan opere u New Yorku.

(FENA) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.