2.3.2021. 12:20
0
Pogledajte snježnog leoparda u lovu
Snježni leopard, jedna od najljepših mačaka svijeta
Snježni leopard (Uncia uncia) je vrlo ugrožena vrsta potporodice velikih mačaka. Jako je sličan leopardu, samo mu je krzno nešto duže i sivkasto.
Iako zbog dužeg i gušćeg krzna djeluje krupnije, zapravo je nešto manji i lakši od prosječnog leoparda. Dužina tijela mu je između 100 i 150 cm na što dolazi i rep od 80 do 100 cm. U ramenima je visok oko 60 cm, a težina mu se kreće između 25 i 75 kilograma. Mužjaci su s prosječno 45 do 55 kilograma osjetno teži i veći od ženki, koje važu najčešće između 35 i 40 kg. Gusto obrasli rep je vrlo dugačak i u skoku ima ulogu kormila. Kad miruje, služi mu kao zaštita od hladnoće tako da ga omota oko sebe a vršak prebaci preko nosa. Glava mu je relativno mala i obilježena povećanim nosnim šupljinama čija je uloga da ugrije zrak koji udiše. Velike šape potsjećaju na šape risova. Tabani su mu prekriveni dlakom što dodatno povećava površinu gazišta i olakšava mu kretanje kroz snijeg bez da duboko propadnu u njega. Pored toga, to mu je i dobra zaštita od velike hladnoće.
Poznat je kao neustrašivi lovac sa strmih planinskih područja. Donosimo vam rijetki snimak snježnog leoparda u akciji. 
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.