31.12.2021. 13:37
0
Vlasti u Bangladešu povukle odluku o otvaranju plaže samo za žene
Vlasti u Bangladešu poništile su svoju odluku da otvore plažu samo za žene nakon što su se suočili s optužbama da podilaze tvrdokornim islamistima.

Zvaničnici su u četvrtak otvorili dio od 150 metara plaže u gradu Cox's Bazar samo za žene i djecu, ali su nekoliko sati kasnije objavili da odustaju od te ideje, javlja BBC. 


Odluka o izdvajanju plaže donesena je nakon zahtjeva nekih žena, rekli su zvaničnici. Bangladeš je zemlja sa muslimanskom većinom i dalje je uglavnom veoma konzervativna.

- Žene su zatražile poseban dio plaže samo za sebe, jer su se osjećale ugroženo i nesigurno na mjestu gdje je mnogo ljudi i velike su gužve - rekao je Abu Sufian, visoki zvaničnik Cox's Bazara, za AFP.

Vlasti su se možda lakše odlučili na odluku da se dio plaže zatvori za sve posjetitelje nakon što su vijesti o grupnom silovanju jedne žene u Cox's Bazaru prošle sedmice šokirale zemlju, što je izazvalo negodovanje zbog sigurnosti žena u toj oblasti.


Ali, odluka je izazvala pometnju na društvenim mrežama. Kritičari su optužili vladu da je pristala ,,na zahtjeve tvrdokornih islamista, koji su nedavno održali masovne skupove tražeći spolnu segregaciju na radnim mjestima i u fabrikama."


Jedan komentator opisao je segregaciju na plaži kao "talibistan", misleći na talibansku islamističku grupu koja posljednjih mjeseci provodi ograničavanje prava žena u Afganistanu. Plaža u mjestu Cox's Bazar u Bangladešu je najduža prirodna morska plaža na svijetu i popularna je turistička destinacija u zemlji. Stotine hiljada posjećuju ovo područje tokom praznika, a turistički sektor je procvjetao posljednjih godina.



(FENA/ K.Bešlija) 

 
0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.