20.1.2022. 20:55
0
Nije sve u grudima, ima nešto i u grudnjacima
Zavodljiv dekolte, te na prvi pogled povećanje “prirodnog dara“, dolaze kao osnovni zahtjevi pri odabiru grudnjaka, a pored toga treba da budu mekani i udobni.

Prvi grudnjak je nastao 1914. godine u Americi. Dizajnirala ga je i proizvela Mary Phelps Jacobs iz estetskih razloga. U želji za zanosnijom figurom koja je obuhvatala podignute i zaobljene grudi, žene širom svijeta su brzo usvojile ovaj odjevni komad kao dio donjeg rublja, piše N1. 


U početku se koristilo platno. Danas se koriste pamuk, poliamid, elastan, poliester, spandeks, lateks, mikrofibru, saten, svila, te se navedeni miješaju radi postignuća odgovarajućih namjena. Vremenom se donje rublje razvrstavalo prema svrsi korištenja, kao i oblicima grudi i tijela. Mnoge žene će reći da je najteže naći odgovarajući grudnjak.


“Kao osoba sa velikim grudima probala sam od najskupljeg do najjeftinijeg i još uvijek nisam našla adekvatan. ” – česta je boljka žena velikih grudi.


Čvrste košare, ali bez umetka, po mogućnosti bez žice, da nije samo tanki sloj platna (ružno je da se kroz majicu vide bradavice), široke bretele zimi, tanje ljeti( radi tregerače), komotno preko leđa, veći izbor boja, te veći izbor seksipilnijih grudnjaka su neki od zahtjeva koji se stavljaju pred ženu pri kupovini veša, obzirom da često prelazi u traumatično iskustvo. Da bi bio udoban, potrebno je osjećaj rukavice na ruci.


Čest problem su i brojevi. Različiti brendovi koriste različite standarde – C košarica nekad veličine D…. S, M, L XL kod sportskih grudnjaka se također razlikuju.


Kako pronaći pravi ? 

Bitno je znati svoje mjere: obim grudi oduzeti od obima ispod grudi odlučuje broj potrebne košarice. Također ispitati “sestrinske” mogućnosti, s kojima dolazi saznanje da se broj 80C može podudariti sa 75D. Ako su pritom bretele velike potrebna je druga košarica. Stalnim sužavanjem bretela se dobija kontraefekat, grudi se ne podižu već izravnavaju. Nastaje “spljošten” izgled. “Velike grudi” , “puniji obim” i “plus size” su tri različita pojma te zahtijevaju i različite brojeve grudnjaka sa oprezom na veličinu obima ispod grudi.


Materijal i boja grudnjaka su veoma bitni i zavise od izbora garderobe. Čipke se ne preporučuju ispod tankih i ravnih materijala, npr. čipkasti grudnjak je veliko “NE” ispod tanke svilene bluze. Boje bi trebale biti približne ,npr. crni ispod crne ili nekog debljeg tamnijeg materijala. Najteže se pokazala bijela bluza za izbor donjeg rublja te po preporukama eksperta potrebno je naći istu nijansu bijele glatkog materijala.


Održavanje pranje grudnjaka 

Program otkuhavanja na veš mašini većini podrazumijeva pranje svega bijelog, te se i grudnjak pronađe u istom košu. Velika greška! Tako dolazi do promjene boje, te smanjenja materijala koji pokriva žicu i umetke. Za dug život grudnjaka potrebno je koristiti kesicu za pranje te prati na 20 stepeni isključujući centrifugu. Za one koji imaju više vremena starinsko pranje na ruke je najbolji odgovor. Sušilica ne dolazi u obzir.


Iako samo po sebi stresno iskustvo, pri kupovini grudnjaka, potrebno je misliti na udobnost i prirodne materijale, te na taj način omogućiti koži i grudima da „dišu“.


 (Kenan Bešlija) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.