19.2.2022. 15:48
0
Nekoliko navika koje treba prihvatiti svaki vlasnik psa
Dolazak malog četveronožnog ljubimca u kuću veliki je izvor veselja. Ipak, ne dolaze s priručnikom, no nekoliko temeljnih navika koje trebate usvojiti olakšat će život i vama i psu.

1. Socijalizirajte svog psa


Ako imate dobro socijaliziranog psa, možete ga izvesti u javnost bez brige.

Socijalizacija je proces upoznavanja psa s raznim okruženjima, predmetima, zvukovima, teksturama, ljudima i drugim životinjama na siguran i kontroliran način kako bi mogli imati pozitivna iskustva i naučiti rješavati probleme, prilagođavati se i na kraju napredovati. Cilj ovog cjeloživotnog procesa je pomoći našim ljubimcima da razumiju kako reagirati na nove situacije.


Svaka nova situacija u koju dovedemo naše pse za njih je potencijalno zastrašujuća, stoga je važno imati strategiju. Primjerice, uvodite jednu po jednu novu stvar, nikako više njih odjednom. Kada savlada određenu situaciju, poput odlaska u goste s vama ili mirnog sjedenja na terasi kafića, nagradite ga poslasticama. Korak po korak.


2. Naučite ih kako se ponašati u raznim situacijama


Usko vezano uz socijalizaciju je i učenje psa kako se ponašati prema drugim ljudima i životinjama, ali i u svakodnevnim situacijama kada ste sami, navodi zadovoljna.hr. Vaš pas je možda najslađi, ali ako moli za ostatke sa stola, laje na poštara, skače na druge ljude ili ima neku drugu manje poželjnu karakteristiku, trebat će mu pomoć.

Naime, psi se ne rađaju znajući norme ponašanja; njih treba naučiti. Učenje vašeg psa kako se ponašati zahtijeva obuku koristeći pozitivno potkrepljenje. Dresiranje temeljeno na sili, strahu, boli ili kazni ima štetne dugoročne učinke na psa, kao i na odnos između psa i vlasnika, i zapravo ne uči psa onome što želite od njega.


S druge strane, pozitivne metode treninga poboljšavaju vezu čovjeka i psa, daju dugotrajne rezultate i promiču dobru kvalitetu života. Vaš će pas imati više povjerenja i ljubavi prema vama ako koristite poslastice i pozitivan jezik, a ne kazne i ispravke kada trenirate.


3. Trenirajte njihov um i tijelo

Baš kao i ljudi, psi trebaju redovitu tjelovježbu kako bi ostali dobrog zdravlja. To im može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, održavanju pokretljivosti kako stare, pruža mentalnu stimulaciju i pomaže u smanjenju neželjenog ponašanja koje može biti pogoršano neaktivnošću i dosadom.


Dok se za većinu pasa preporučuje svakodnevna tjelovježba, količina i intenzitet ovise o dobi, veličini, pasmini i razini pokretljivosti psa. Redovito mijenjajte aktivnosti kako se ne bi sve svodilo samo na šetnju. Povremeno ubacite planinarenje, trčanje ili lopticu.

Svaka nova situacija u koju dovedemo naše pse za njih je potencijalno zastrašujuća, stoga je važno imati strategiju. Imajte na umu da psi trebaju stimulaciju za svoja osjetila i um koliko i za svoje tijelo.

Veliki dio tjelesnih vježbi koje im pružate nudi i oblike mentalne stimulacije, kao što je njuškanje tijekom planinarenja ili šetnje, učenje novih znakova ili trikova i promjene u okolini.


4. Neka im prehrana bude hranjiva i raznolika


Da bi pas što duže bio zdrav i pokretan, potArebna mu je hranjiva i raznolika prehrana. Generička mješavina suhe hrane neće uvijek biti pravi odgovor. Umjesto toga, prilagođeni obrok napravljen samo za vašeg psa može biti najbolji način da mu pružite prehranu punog spektra.


U specijaliziranim lancima namijenjenim životinjama možete naći posebne mješavine za svaku dob i rasu, a za dodatne savjete uvijek pitajte svog veterinara. On će na temelju zdravstvenog stanja vašeg psa najbolje znati kakva mu prehrana tačno treba.



(Kenan Bešlija) 

Psicuke
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.