15.8.2022. 10:11
0
Zastrašujući snimak: Pogledajte kako izgleda direktan udar groma u automobil
Udari groma nisu česti, no kad se dogode, rezultati su često zastrašujući jer strada drveće, kuće mogu pretrpjeti štetu, a pogodi li grom osobu, posljedice su često i smrtonosne.

Najsigurnije mjesto u kojem treba pričekati da grmljavinska oluja prođe jest kuća, zgrada ili objekt koji ima gromobran.

Osim toga, i auti su zapravo sigurna mjesta, iako je udar groma ako se i dogodi dok je neko u automobilu, već sam po sebi dovoljno zastrašujući. 

Upravo takav jedan je snimljen i objavljen na društvenim mrežama.

- Evo kako izgleda direktan udar groma u automobil. Da je putnicima automobila bio otvoren prozor, bili bi u najboljem slučaju ozlijeđeni a u najgorem mrtvi uslijed udara jer električni naponi između krajnjih tačka munje iznose i do 100 miliona volti (V); maksimalne su struje nekih munja 100 000 ampera (A) a traju od 0,1 do 0,6 sekundi uz temperaturu u kanalu munje višu od 20 000 kelvina (K), napisali su na svojoj Facebook stranici "Bosnia Storm Chasers - prva BH zajednica lovaca na oluje".



(A. Balićevac)

 
UdarGrom
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.