24.8.2022. 21:12
1
U presušenom koritu rijeke u SAD-u otkriveni tragovi dinosaura stari 113 miliona godina
U parku Dinosaur Valley (Dolina dinosaura ) u američkoj saveznoj državi Teksas je zbog ekstremnih suša presušila rijeka te su pronađeni tragovi dinosaura procijenjene starosti od oko 113 miliona godina, objavila je uprava parka, prenosi NBC.

- Većina tragova koji su nedavno otkriveni na različitim dijelovima rijeke u parku pripadaju akrokantosauru. Radi se o dinosauru koji je u odrasloj dobi bio visok oko četiri i pol metra, a težak blizu sedam tona - rekla je za NBC glasnogovornica parka Stephanie Salinas Garcia.

Dodala je da su u parku u Glen Roseu u Teksasu pronašli i tragove sauroposeidona, koji bi bio visok oko 18 metara i težio oko 44 tone.

Zbog ekstremnih suša vodostaj velikog broja rijeka u parku je u naglom opadanju. Više od 60 posto teritorije Teksasa prošle sedmice pogodila je suša najintenzivnije kategorije te toplinski valovi.

Pod normalnim vremenskim uslovima tragovi dinosaura u riječnom koritu nalazili bi se pod vodom i bili bi prekriveni sedimentom.

- Uvijek je uzbudljivo pronaći nove tragove dinosaura u parku! - navodi Garcia.

Naučnici navode da će tragovi ipak uskoro ponovno biti prekriveni jer se predviđa kiša.

- Iako će ovi tragovi biti vidljivi kratko vrijeme, jako smo uzbuđeni. Park Dolina dinosaura nastavit će sa zaštitom ovih staza starih 113 miliona godina ne samo za današnje već i za buduće generacije - rekla je Garcia.

(A. Balićevac)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.