4.9.2022. 16:25
0
Izumiranje australskih ptica prije 40.000 godina uzrokovano klimatskim promjenama
Za izumiranje australskih ptica thunderbird koje liče na orla prije 40.000 godina ranije su okrivljeni pljačkaši i bolest kostiju, ali nova istraživanja otkrivaju da je izumiranje moglo biti posljedica nečeg daleko prizemnijeg, a to je da su jednostavno bili prespori da se prilagode klimatskim promjenama.


Velike kosti moćnih ptica iskopane u sjevernom planinskom lancu Flinders i u blizini Alice Springsa i donijele su nove uvide u njihove uzorke razmnožavanja koji su dugo trajali.

Studije mikrostrukture fosilnih nalaza koje su proveli paleontolozi pokazuju da su se veličina i ciklus razmnožavanja postupno mijenjali tokom hiljadugodišnjih perioda. Ipak, nisu uspjeli držati korak sa svijetom oko sebe.

- Nažalost, ove nevjerojatne životinje su se suočavale sa sve većim izazovima klimatskih promjena kako je unutrašnjost Australije postajala toplija i sušna - kazala je prof. Anusuya Chinsamy-Turan s južnoafričkog Univerziteta Cape Town.

- Njihova biologija razmnožavanja i veličina ne mogu se mjeriti s bržim ciklusom razmnožavanja modernih emua kako bi držali korak s ovim zahtjevnijim uvjetima okoliša - dodala je.

Profesorica Chinsamy-Turan rekla je da je određivanje vremena koje je pticama trebalo da dostignu veličinu i spolnu zrelost ključno za razumijevanje njihovog evolucijskog uspjeha i konačnog neuspjeha da prežive uz ljude.

Najranija i najveća vrsta, Dromornis stirtoni, živjela je prije sedam miliona godina, bila je visoka tri metra i teška 600 kilograma. Također je bilo potrebno do 15 godina da potpuno naraste i postane spolno zrela.

Najmanji i posljednji mihirung koji ne leti, Genyornis newtoni, živio je u kasnom pleistocenu kada je klima bila daleko sušna s većim sezonskim varijacijama i nepredvidivim sušama. 

Uz tjelesnu masu od 240 kilograma, još uvijek je narastao šest puta više od emua, ali je dostigao odraslu dob brže od prvih ptica, vjerojatno u roku od jedne ili dvije godine, i počeo se razmnožavati ubrzo nakon toga.

Međutim, Genyornisu newtoni je bilo potrebno nekoliko dodatnih godina da potpuno naraste pa je njegovo napredovanje još uvijek bilo sporo u poređenju s većinom modernih ptica, koje dostižu veličinu odrasle ptice za godinu dana i mogu se razmnožavati u drugoj godini života.

Ipak, Genyornisu newtoni je bilo potrebno nekoliko dodatnih godina da potpuno naraste pa je njegovo napredovanje još uvijek bilo sporo u poređenju s većinom modernih ptica, koje dostižu veličinu odrasle ptice za godinu dana i mogu se razmnožavati u drugoj godini života.

Koautor rada, profesor Trevor Worthy sa Univerziteta Flinders, rekao je da su dromornitidi živjeli uz emue davno prije izumiranja.

- Oni su ustrajali zajedno kroz nekoliko velikih ekoloških i klimatskih poremećaja. Međutim, iako je Genyornis bio bolje prilagođen od svojih predaka i preživio je dva miliona godina kada su sušni uvjeti bili norma, još uvijek je sporo rastao i sporo se razmnožavao u poređenju s emuom - kazao je.

Worthy je rekao da su različite strategije uzgoja dale emu ključnu prednost kada su im se putevi ukrstili s ljudima prije otprilike 50.000 godina, a mihirungi su izumrli u roku od 10.000 godina.

- Na kraju, mihirungi su izgubili evolucijsku utrku i cijeli red ptica je izgubljen iz Australije i svijeta - rekao je.

Ranije ove godine, istraživači su otkrili da su fragmenti ljuske pronađeni širom kontinenta s jedinstvenim uzorcima spaljivanja implicirali da su ljudi napadali gnijezda ptica i krali njihova divovska jaja za hranu.

Fosilno otkriće naučnika iz Flindersa sjeveroistočno od Adelaidea 2021. godine također je otkrilo infekcije kostiju koje su Genyornisu otežale pronalazak hrane i vode, piše The Guardian. 




(Fena / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.