22.11.2022. 20:15
1
Ko je najbogatija osoba u historiji: Nisu ni Musk ni Bezos ni Gates
Na pitanje “Ko je najbogatija osoba na svijetu?” ili “Ko je najbogatija osoba u historiji? vjerovatno ćemo pogrešno pomisliti na nekoga iz našeg vremena.

Prvo imena koje bi se pojavilo bilo bi Elon Musk, vlasnik Twittera, SpaceX-a i Tesle.

Možda Jeff Bezos, izvršni direktor Amazona. Ili Mark Zuckerberg, vlasnik Mete. Neko bi se sjetio i Billa Gatesa, tvorca Microsofta. Međutim, ime niti jednog od ovih milijardera nije pravi odgovor.

Najbogatiji čovjek na svijetu, na iznenađenje mnogih, živio je između 1280. i 1337. godine. Njegovo ime je Mansa Musa. Bio je car Malija u Africi. Njegovo carstvo zauzimalo je ogromnu teritoriju koja se prostirala od Nigerije do obale Senegala.

Prema časopisu Celebrity Net Worth, bogatstvo Manse Muse bilo bi najveće u historiji čovječanstva, kada se uskladi s trenutnom inflacijom.

Bogatstvo Musa zahvaljuje činjenici da je mogao imati zlata koliko je htio.

Ukupno bi njegovo procijenjeno bogatstvo danas vrijedilo oko 400 milijardi dolara!

Ako bismo napravili poređenje sa današnjim milijarderima, Musda bi bio daleko najbogatiji. Njegovo bogatstvo premašuje ono Elona Muska (219 milijardi dolara), Jeffa Bezosa (171 milijarda) i Billa Gatesa (118 milijardi)…

Ulazak u historiju i ogromnu slavu Mansa Muse duguje hodočašću u Meku 1324. godine. Putovao je 6.500 kilometara do svetog mjesta sa 60.000 ljudi, uključujući 12.000 robova.

Pratilo ga je i gotovo stotinu deva. Svaka je nosila više od 100 kilograma plemenitih metala.

Mansa Musa ostavio je brojne izgrađene džamije. Njegova ostavština pročula se do mediteranskih trgovaca.

Jedan profesor historije sa Univerziteta u američkom Michiganu jednom je rekao za Money Magazine da je Mansa Musa “najbogatiji čovjek kojeg je iko ikada vidio”.

“Zamislite svo zlato za koje pomislite da bi ljudsko biće moglo imati i udvostručite ga. To je ono što svi hroničari pokušavaju objasniti”, rekao je on.

Na Mandinki, “Mansa” znači sultan ili car. Zabilježeno je da je Musa Keita rođen oko 1280. godine za vrijeme dinastije Keita.

Rođen je u porodici vladara. Došao je na vlast 1312. godine. Tada se njegov brat Mansa Abu-Bakr odrekao prijestolja da bi otišao na ekstravagantnu ekspediciju na moru.

Prema historičaru Shibabu al-Umariju, Abu-Bakr je oduvijek bio fasciniran Atlantskim okeanom. Navodno je otišao s flotom od oko 2000 brodova s hiljadama muškaraca, žena i robova. No, nikada se nije vratio.

Mansa Musa postao je deveti sultan zapadnoafričkog kraljevstva, koje se već smatralo vrlo bogatim u vrijeme kada je stupio na prijestolje. Musa je bio deveti vladar Malijskog carstva.

Ono je doseglo svoj teritorijalni vrhunac tokom njegove vladavine. Musino bogatstvo dolazilo je od iskopavanja značajnih nalazišta zlata i soli. Zajedno s trgovinom robljem i slonovačom.

U vrijeme Musinog uspona na prijestolje, Mali se većim dijelom sastojao od teritorije bivšeg carstva Gane, koje je Mali osvojio.

Carstvo Mali se sastojalo od teritorije koja je sada dio Gvineje, Senegala, Mauritanije, Gambije i moderne države Mali.

Musa je proširio granice Malijskog carstva, uključivši gradove Gao i Timbuktu u teritoriju. Tražio je bliže veze s ostatkom muslimanskog svijeta.

Angažirao je učenjake iz šireg muslimanskog svijeta da putuju u Mali. Pomogao je vuspostaviti Timbuktu kao centar islamskog učenja.

Njegova vladavina povezana je s brojnim građevinskim projektima. Musina vladavina često se smatra vrhuncem moći i prestiža Malija.

(A. Balićevac)

Mansa Musa
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.