7.12.2022. 10:57
0
Sviđa Vam se miris benzina: Naučnici su napokon otkrili zašto
FOTO: Ilustracija
Većina elemenata koji čine benzin zapravo nemaju ugodan miris i dobar dio njih je toksičan, ali postoji jedan koji je zadužen za taj specifičan miris koji dobar dio vozača voli.

Benzin ima vrlo specifičan miris, sigurno ste ga osjetili prilikom dolivanja goriva. Međutim, iako se nekima taj miris sviđa, drugi se ipak ne bi s tim složili, ali kada ga osjetite, možete nepogrešivo da potvrdite – da, to je miris benzina.

Postoji i naučno objašnjenje zašto je to tako. Što se sastava tiče, benzin se dobija rafiniranjem nafte i bezbojna je tečnost sastavljena od više od 150 hemikalija, uključujući benzen, toluen i ksilen između ostalih. Ali, oko 50 odsto benzina sastoji se od aroma, a ostatak od olefina, kao što su izobuten i heksen.

Svi elementi koji čine benzin zapravo nemaju ugodan miris, i pored toga, većina je toksična. Ipak, od svih tih elemenata, postoji jedan koji je odgovoran za miris koji opažamo kad točimo benzin, a naziva se benzen.

Benzen je ugrađen u sastav benzina kada se poveća nivo oktana što poboljšava performanse motora i efikasnost goriva, i upravo je benzen element čiji miris osjetimo kod točenja benzina. Dakle, to što volite da mirišete nije benzin, već benzen.

Treba napomenuti da je benzen kancerogen i zbog toga je opasan kada se udiše u visokim koncentracijama ili kada ste dugotrajno izloženi ovom mirisu. Iz tog razloga, zabranjen je za korišćenje u proizvodima ili hrani kao što je to bilo nekad, kada se na primjer koristio kao rastvarač za uklanjanje kofeina iz kafe.

Kako piše Auto Klub, kao i kod drugih ugljovodonika, kada se benzen udiše, on djeluje supresivno na nervni sistem koji stvara osjećaj privremene euforije, pa kao što smo već spomenuli, može biti opasan u velikim dozama, pa je bolje da se ne izlažete.


(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.