9.3.2023. 10:00
1
Misteriozni nestanci kineskih milijardera: Xija nazvao klovnom i samo je iščezao
Prošlomjesečni nestanak Bao Fana, vodećeg poslovnog posrednika u tehnološkoj industriji, ponovo je pobudio zanimanje javnosti za kineski fenomen – milijardera koji nestaju.

Bao je osnivač investicijske banke China Renaissance Holdings. Ona je poslovala s internetskim divovima poput Tencenta, Alibabe i Baidua. Smatra se predvodnicom tehnološkog sektora Kine.

Nestanak milijardera

Njegov nestanak je slijedio dobro utaban put. Nestao je nekoliko dana prije nego što je njegova kompanija objavila da “sarađuje u istrazi koju provode određene vlasti u Narodnoj Republici Kini”.

Kao što je također postalo uobičajeno, još uvijek nema riječi o tome koje vladino tijelo provodi istragu, o čemu se radi ili gdje se Bao trenutno nalazi.

Ovaj slučaj dolazi nakon što je posljednjih godina nestalo nekoliko kineskih poslovnih čelnika. Među njima je bio i šef Alibabe Jack Ma.

Istovremeno, postojali su i slučajevi nestanka kineskih građana koji su sudjelovali u protuvladinim prosvjedima ili kampanjama za ljudska prava.

Međutim, ti slučajevi su dobili mnogo manju pozornost od nestanka kineskih milijardera, piše BBC.

Najnoviji nestanak milijardera je pojačao nagađanja kako je ovo jedan od načina kojim predsjednik Xi Jinping jača kontrolu nad kineskim ekonomijom.

Ove sedmice su u sklopu godišnjeg Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) objavljeni planovi za najveću reviziju kineskog finansijskog regulatornog sistema u dugo vremena.

Predviđena je uspostava novog nadzornika koji će nadzirati većinu finansijskih sektora.

Vlasti su objasnile kako će tako zatvoriti trenutne rupe u zakonu uzrokovane višestrukim agencijama. One prate različite aspekte kineske industrije finansijskih usluga, koja je vrijedna bilione dolara.

Samo u 2015. godini najmanje pet direktora je nestalo, uključujući Guo Guangchanga, predsjednika konglomerata Fosun International.

On je na Zapadu najpoznatiji po vlasništvu nad engleskim prvoligašem Wolverhamptonom.

Guo je nestao u decembru 2015. godine, Njegova je firma nakon njegovog ponovnog pojavljivanja objavila da je pomagao u istragama.

Odveden iz hotela

Dvije godine kasnije kinesko-kanadski biznismen Xiao Jianhua odveden je iz luksuznog hotela u Hong Kongu. Bio je jedan od najbogatijih Kineza.

Prošle je godine završio u zatvoru zbog korupcije. U martu 2020. milijarder i nekretninski tajkun Ren Zhiqiang nestao je nakon što je Xija nazvao “klaunom” zbog načina na koji se nosio s pandemijom.

Kasnije iste godine, Ren je nakon jednodnevnog suđenja osuđen na 18 godina zatvora pod optužbom za korupciju. Najistaknutiji milijarder koji je nestao bio je osnivač Alibabe Jack Ma.

Tada najbogatija osoba u Kini nestala je krajem 2020. nakon što je kritizirala finansijska regulatorna tijela u zemlji.

Unatoč tome što je donirao gotovo 10 milijardi dolara fondu Common Prosperity, Ma nije viđen u Kini više od dvije godine.

Također nije optužen za nikakva kaznena djela. Još uvijek je nejasno gdje se Ma nalazi, iako je bilo izvještaja da je viđen u Japanu, Tajlandu i Australiji posljednjih mjeseci.

Otvaranje ekonomije je pomoglo u stvaranju niza multimilijardera koji su sa svojim golemim bogatstvom imali potencijal da steknu značajnu moć.

Neki promatrači smatraju da kineska Komunistička partija želi vratiti natrag tu moć i da to čini na misteriozne načine, prenosi Index.


(Admir O.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.