21.3.2023. 20:39
2
Ronioci došli do uznemirujućeg otkrića nakon što su konačno stigli do dna Velike plave rupe
Istraživanje Velike plave rupe u Belizeu pokazalo je da ponekad uznemirujuća otkrića mogu biti vrijedna truda.

Smještena otprilike 96 kilometara od obale Belizea, i spuštajući se više od 120 metara u okean, ronioci dugo vremena nisu bili u mogućnosti da istraže previše toga jer nisu imali odgovarajuću opremu da se izbore sa njegovim dubinama, prenosi ladbible.com.

Dugo vremena ronioci nisu mogli istražiti ovo područje jer nisu imali odgovarajuću opremu za hvatanje u koštac s njenim dubinama. Ali to se promijenilo s napretkom tehnologije - i kada je rupa zainteresirala milijardera Richarda Bransona.

Osnivač Virgina krenuo je u ekspediciju u rupu kada je ronilac Fabien Cousteau otputovao tamo kako bi snimio visokokvalitetne fotografije i video zapise misterija skrivenih ispod površine.

Nažalost, ono što se nalazi na dnu prelijepe, tajanstvene formacije okeana delimično samo sažima čovečanstvo kakvo poznajemo.

Ležanje na dnu Velike plave rupe bilo je, naravno, neko smeće.

Tim je pronašao plastičnu flašu od dva litra, kao i davno izgubljeni GoPro sa fotografijama nečijeg odmora.

Ali to nije bilo sve.

Tim je također otkrio dva tijela u rupi; ronioci koji su nestali u velikoj pećini.

Iako bi prizor definitivno bio uznemirujući, tim je odlučio ostaviti tijela gdje su bila, utvrdivši da je rupa dobro mjesto za posljednje počivalište.

Međutim, obavijestili su vladu Belizea da su ronioci pronađeni.

Šokantna otkrića tu nisu završila, jer kada je posada zaronila u podvodnom vozilu u dubinu rupe, pronašla je veliki niz pećina u kojima su se nalazili viseći stalaktiti - ali naučnici nisu mislili da je moguće stalaktiti da nastane ispod površine vode.

Otkriće je pokazalo da su pećine, koje se nalaze stotinama stopa ispod površine okeana, nekada bile na suhom.

Branson je naglasio koliko je ovo otkriće uznemirujuće za stanje planete u objavi na Virgin.com, pišući: „Plava rupa je napravljena od složenog sistema pećina koje su se nekada formirale na suhom. To je dokaz kako okeani mogu rasti brzo i katastrofalno.

"Nivo mora je nekada bio stotinama stopa niži. Prije 10.000 godina nivo mora je porastao za oko 300 stopa kada se puno leda otopilo širom svijeta. Na 300 stopa niže mogli ste vidjeti promjenu u stijeni gdje je nekada bila kopno i pretvorio u more."

Branson je tu scenu opisao kao "jedan od najoštrijih podsjetnika na opasnost od klimatskih promjena koje je [je] ikada vidio".



(Ajdin B.)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.