29.3.2023. 9:16
0
Misteriozna smrt studentice razriješena nakon 15 godina, javio se sin milijardera: ‘Da, ja sam je ubio. Pošlo je po zlu…’
Sredinom marta 008. godine pod ruševinama u ulici Great Portland u Londonu pronađeno je beživotno tijelo norveške studentice Martine Vik Magnussen. Punih 15 godina slučaj smrti mlade studentice ostao je neriješen. Policija je, doduše, identificirala sumnjivca, no on je nekoliko sati nakon smrti Norvežanke pobjegao u Jemen. Ujedinjeno Kraljevstvo nema ugovor o izručenju s Jemenom pa se Farouk Abdulhak nikad nije pojavio pred britanskim istražnim tijelima.

Novinarka BBC-ja Nawal Al-Maghafi uspjela je doći do osumnjičenog Jemenca i putem društvenim mreža započela komunikaciju s njim. “Stotine novinara su mu se obratile tokom godina, a on ih je sve ignorirao. Ali naše zajedničko jemensko porijeklo pomoglo mi je da steknem njegovo povjerenje”, napisala je novinarka u svom tekstu.

Dodaje kako joj je deset dana nakon što su počeli razmjenjivati poruke Abdulhak poslao prvu od onoga što će se pokazati kao niz razotkrivajućih poruka. “Učinio sam nešto kad sam bio mlađi, bila je to greška”, napisao je.

Nasilna smrt

U pet mjeseci intenzivne komunikacije osumnjičeni za ubistvo Martine Vik Magnussen nijednom nije spomenuo njezino ime niti smrt, preferirajući izraze poput “nesreća” ili “incident”.

Izvještaj mrtvozornika jasno je ukazalo da je Martine preminula nasilnom smrću, na njezinom tijelu bile su 43 posjekotine i ogrebotine. Mnoge od njih bile su “tipične za povrede kao posljedice napada ili one zadobivene u borbi”.

Farouk i Martine studirali su na Regent's Business School u Londonu, a Martine se nadala da će postati finansijer u britanskom glavnom gradu. Posljednji put njezini su je prijatelji vidjeli živu u ranim jutarnjim satima 14. marta 2008. u ekskluzivnom noćnom klubu Maddox u Mayfairu. Gdje su ona i Farouk slavili polaganje ispita.

Kobni after party za studentice

Ti prijatelji kažu da se Farouk tada ponudio da bude domaćin after partyja u njegovom stanu u Great Portland Streetu, u centru Londona. Bili su preumorni da bi otišli, ali kažu da je Martine htjela nastaviti sa zabavom. O svim događajima koji su uslijedili svjedoka nema.


Zna se tek da je Farouk napustio zemlju letom za Kairo i prije nego što je tijelo ubijene Martine pronađeno. Zatim je ušao u očev privatni avion za Jemen.

Farouk nije obični Jemenac. Odgojen između SAD-a i Egipta, sin je Shahera Abdulhaka, jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u Jemenu. Stvorio je carstvo šećera, bezalkoholnih pića, nafte i oružja. Bio je i blizak prijatelj tadašnjeg predsjednika Ali Abdullaha Saleha.

Novinarka BBC-ja pokušala je razgovarati s osumnjičenim mladićem još 2011., no zbog pritisaka koji su uslijedili morala je napustiti zemlju. Punih 11 godina kasnije ponovno je počela raditi na priči. Ovaj put iz Londona. U to je vrijeme Faroukov otac je već bio umro, a na vlasti više nije bio moćni Saleh.

Nakon što je novinarka zadobila njegovo povjerenje, počela se otvarati. “Rekao sam vam svoje pravo ime, ne mogu ići u Veliku Britaniju zbog nečega što se tamo desilo. Jedini razlog zašto se bojim je što ste mi rekli da ste novinarka. Vi ste zadnja osoba s kojom bih trebao razgovarati”, napisao je, između ostalog, Farouk.

Snimka nazdorne kamere

‘Trebao sam snositi posljedice’

U jednom trenutku direktno mu je potvrdila da želi raditi priču o ovom slučaju. “1: Duboko žalim zbog nesretne nezgode koja se dogodila. 2 Žalim što sam došao ovdje [u Jemen], trebao sam ostati i snositi posljedice”, napisao je mladić.

Jedan prijatelj danas mrtvog jemenskog milijardera kaže kako je Farouk doista želio ostati u Engleskoj i braniti se na sudu, no njegov otac nije želio čuti za to.

Na pitanje planira li doći u Veliku Britaniju kako bi se suočio s posljedicama Martinine smrti, Farouk je rekao: “Mislim da pravda neće biti zadovoljena. Smatram da je kaznenopravni sistem u Ujedinjenom Kraljevstvu jako pristran. Smatram da će htjeti napraviti primjer od mene jer sam sin Arapina, da sam… sin nekoga bogataša… prekasno je”, rekao je osumnjičeni ubica.

“Prava je činjenica da ako se ne sjećam što se dogodilo, nemam što stvarno ni reći”, poručio je.

U idućem je razgovoru novinarki BBC-ja rekao da se radilo o čistoj nesreći. “Ništa strašno. Samo je seksualna igrica pošla po zlu”, rekao je. I dodao kako mu je sjećanje na kobnu noć pomutio kokain.


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.