11.12.2023. 21:47
0
Evropski Alkatraz: Zatvor iz koga nikada niko nije uspio pobjeći
If je nekadašnje francusko ostrvo-zatvor, koji mnogi i danas nazivaju evropskim Alkatrazom.

Riječ je o minijaturnom ostrvu koje se prostire na 0,03 kvadratnih kilometra u zalivu koji je od stare luke u Marseilleu udaljen 3,5 kilometara, a kojim dominira tvrđava na tri sprata.

Chateau d'If početkom 16. vijeka izgrađen je na narđenje francuskog kralja Franje I. kako bi zaštitio obalu od invazije, ali i sakrio novu flotu galija od znatiželjnih pogleda, prenosi Pun kufer.

Zbog utvrđenosti samog ostrva, ali i nemilosrdnih morskih struja oko njega, If se pokazao idealnim mjestom za zatvor.

Od 1580. do 1871. godine ovdje su kazne služili neki od najopasnijih kriminalaca onog vremena, ali i vjerski te politički zatvorenici koji su se protivili aktuelnoj vlasti.

Bogati kriminalci mogli su podmititi čuvare da im dodijele vlastitu ćeliju, raskošna jela i druge pogodnosti.

Siromasi su pak umirali od gladi i bolesti u tamnicama bez danjeg svjetla.

Ali Chateau d'If postao je planetarno popularan tek nakon što ga je Alexander Dumas spomenuo u svom poznatom romanu Grof Monte Cristo iz 1844. godine. Iako protagonist Edmont Dantes uspješno pobjegne iz ovoga zatvora nakon 14 godina zatočenja, u stvarnosti nije zabilježen nijedan uspješan slučaj bijega iz Chateau d'Ifa.

Velika popularnost romana pridonijela je i raspuštanju zatvora te otvaranju ostrva za javnost još 1890. godine. Otad je postao velika turistička atrakcija koju posjećuju gosti iz cijelog svijeta.

Iz Marseilla se može kupiti karta za brod koji vodi direktno na If.

(Aldin B.)

Francuska
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.