15.12.2023. 19:50
0
100 najboljih sireva prema TasteAtlasu: Jedan bh. proizvod na listi kojom dominiraju Francuzi i Italijani
Parmigiano Reggiano je najbolji sir na svijetu. Ovo je otkrio «Taste Atlas», onlajn atlas hrane iz cijelog svijeta, u svojoj rang-listi 100 najboljih sireva na svijetu 2023-2024. Italija je tako pobijedila Francusku i zauzela prve tri pozicije na postolju.

Na drugom mjestu, zapravo, DOP Campania bivol mocarela. Pored drugog mjesta u ukupnom poretku, Bufala Campana je ostvarila svjetsko vodstvo u odjeljku «meki sir». Sa ocjenom 4,7, «Taste Atlas» hvali svojstva bivoljeg mlijeka i naglašava razliku između bivolje mocarele iz Kampanije i druge mocarele na tržištu, naglašavajući da se Bufala Dop mora praviti od 100 posto bivoljeg mlijeka. geografsko područje predviđeno specifikacijama, koje uključuje Kampaniju, donji Lazio, dio pokrajine Foggia i Venafro u Moliseu.

Iako listom dominiraju francuski i italijanski sir među njima se našao i jedan bh. sir. Livanjski sir je zauzeo 45. mjesto na list Top 100 najboljih sireva.



(Erna H.) 

 
TASTEATLAS
0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.