13.2.2024. 11:00
2
Dubai prvi na svijetu dobija leteći taksi
Taksi, sa maksimalnim dometom leta od 161 kilometar i maksimalnom brzinom od 320 kilometara na sat, bit će na usluzi u blizini međunarodnog aerodroma i u centru grada.

Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su u nedjelju sporazum o pokretanju leteće taksi usluge do 2026. godine. Dubai će time postati prvi grad na svijetu koji će pokrenuti komercijalnu električnu taksi uslugu za cijeli grad.

Novinska agencija Emirates (WAM) objavila je na platformi X da je vazdušni taksi Joby Aviation S4 dizajniran da primi pilota i četiri putnika i da ima nultu emisiju izduvnih gasova.

Taksi, sa maksimalnim dometom leta od 161 kilometar i maksimalnom brzinom od 320 kilometara na sat, bit će na usluzi u blizini Međunarodnog aerodroma u Dubaiju, u centru grada, Dubai Marini i Palm Jumeirahu, prenosi eKapija.

Vrijeme putovanja između Međunarodnog aerodroma Dubai i Palm Jumeiraha, koje trenutno traje 45 minuta automobilom, biće smanjeno na 10 minuta letećim taksijem, navodi se u saopštenju.

(Erna H.) 

DUBAITAKSI
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.