8.4.2024. 8:46
0
Životni vijek duži za 6,2 godine
FOTO: ilustracija
Očekivani životni vijek odraslih osoba globalno se produžio za, u prosjeku 6,2 godine od 1990. do 2021, uprkos pandemiji virusa korona - pokazuje o istraživanje objavljeno u časopisu "Lanset".

Rastu očekivanog životnog vijeka u cijelom svijetu u posljednjih 20 godina doprinijelo je nekoliko faktora, među kojima je i smanjenje broja smrtnih slučajeva od posljedica crijevnih infekcija poput dijareje.

Kako objavljuje istraživački tim sa američkog Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju zdravlja u Vašingtonu, drugi najveći uticaj na produženje očekivanog životnog vijeka pripisuje se smanjenjoj smrtnosti od posljedica infekcija donjeg disajnog sistema.

To je očekivani životni vijek produžilo za 0,9 godina - objavljeno je u studiji.

Ključni faktori koji doprinose produženju životnog vijeka jesu i smanjena smrtnost od posljedica moždanog udara i od bolesti krvnog sistema, javlja Srna.

Stručnjaci napominju da je sa početkom pandemije virusa korona očekivani životni vijek u svijetu "pao" za 1,6 godina zbog velikog broja smrti povezanih sa kovidom 19.

Istraživači smatraju da će trend dužeg života biti nastavljen.

U sklopu studije, naučnici su proučili više od 56.000 uzoraka i podataka koji su im bili na raspolaganju, poput rezultata obdukcija, popisa stanovništva i registra o oboljelima od raka.

Cilj je bio da analiziraju globalni uticaj bolesti, povreda i faktora rizika na očekivani životni vijek odraslih osoba.

(Erna H.) 

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.