13.4.2024. 20:25
0
Najjača solarna oluja u historiji bila veća nego što se mislilo
Najveća zabilježena solarna oluja u historiji, Carringtonov događaj, bila je rjeđi i ekstremniji fenomen nego što smo mislili.

Početkom septembra 1859. Zemljinu atmosferu pogodila je ogromna solarna baklja i izbačaj koronalne mase. Oluja je uništila telegrafske mreže u SAD-u, neke pripadnike telegrafa udarila je struja, a polarna svjetlost bila je vidljiva sve do Srednje Amerike.

Da se tako nešto dogodi danas, došlo bi do katastrofalnih posljedica u praktičnom smislu jer bi oluja onesposobila satelite, komunikacijske sisteme i električne mreže, piše New Scientist.

Većina onog što znamo o Carringtonovom događaju proizlazi iz opisa tadašnjih astronoma, poput Engleza Richarda Carringtona, ili magnetskih snimaka iz zvjezdarnice u Indiji. No, ni jedan od ovih izvještaja ne sadrži detaljne informacije koje bi mogle ukazati na tačan magnetski intenzitet oluje, tako da je do sada bilo teško precizno odrediti jačinu događaja i usporediti ga s onima iz savremene historije.

Stoga su Ciaran Beggan iz Britanskog geološkog instituta i njegovi kolege digitalizirali snimke na papiru Zemljinog magnetskog polja tokom Carringtonovog događaja snimljene iz dva opservatorija u Londonu, u Kewu i Greenwichu. Intenzitet i brzina promjene u magnetskom polju tokom oluje ukazali su na to da se radilo oluji koja se događa u najmanju ruku jednom u 100 ili čak jednom u 1000 godina.

(Ajdin B.)

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.