26.11.2015. 14:41
0
HIV virus opet napada, rekordan broj zaraza
Broj lica u Evropi zaraženih HIV virusom dostigao je rekordan nivo, a najveći rast je u Rusiji, upozorava Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti sa sjedištem u Stokholmu.

Ovaj centar i Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ iznose podatak o 142.000 novih slučajeva, što je najveći broj otkad je bolest osamdesetih godina prošlog vijeka evidentirana na kontinentu. 

Samo u Rusiji je 60 posto ili 85.000 dijagnostifikovanih zaraza, a u 28 zemalja članica EU i tri države evropskog ekonomskog prostora - Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj - 21 posto. 

Za povećanje zaraženih HIV-om u zemljama istočne Evrope odgovoran je prenos virusa među heteroseksualnim ljudima, te zaraza kod zavisnika od droga putem inficirane injekcije. 

U zemljama članicama EU i ostatku zapadne Evrope dominanatan način prenošenja HIV-a jeste putem seksualnih odnosa među muškarcima. 

Tendencija smanjenja broja inficiranih zabilježena je u zemljama zapadne Evrope. 

Kako se navodi u izvještaju, 31 posto zaraženih rođeno je izvan zemalja u kojima im je infekcija dijagnostifikovana. 

Taj procenat najveći je u najbogatijim zemljama sjeverne Evrope - Islandu, Švedskoj, Luksemburgu, Norveškoj i Irskoj. 

Podaci pokazuju da je broj migranata zaraženih HIV-om koji stižu u Evropu u posljednjih deset godina "pao" za 41 posto, a evropske zemlje vrlo uspješno sprečavaju širenje zaraze na vlastitoj teritoriji. 

S obzirom na to da su izbjeglice i migranti žrtve svojevrsne socijalne izolovanosti u prihvatnim zemljama, veća je mogućnost njihovog rizičnog ponašanja i mogućnost zaraze virusom. 

(SRNA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.