1.12.2015. 18:52
0
Četiri vrste hrane koje pogoršavaju prehladu
Iako ste se vakcinisali protiv gripa i možda perete ruke sto puta dnevno, to nije garancija da nećete dobiti neki od virusa koji haraju ove godine.
Pa ako se i kada to desi, zadnja stvar koju želite je da vam se začepljenost nosa, bolovi u cijelom tijelu i opšta slabost, pogoršaju. Stoga izbjegavajte sokove i druga slatka pića, mliječne proizvode, alkohol, te prerađene ugljene hidrate. 

Oni pojačavaju infekciju ili pak uzrokuju stvaranje sluzi, a alkohol naš organizam dehidrira još i više nego što je on već dehidriran zbog bolesti s kojom se bori.

Sokovi i druga slatka pića 

Svi sokovi prepuni su šećera koji izazivaju upalu koja slabi borbu organizma protiv infekcije. Ovo važi i za svu drugu hranu bogatu šećerima kao što su kolači, bombone i sve slasne stvari kojima ćete možda poželjeti da se utešite dok ste bolesni. Umjesto toga pijte slabo zaslađeni čaj i običnu vodu te nastojte da unesete dovoljno tečnosti. Ako morate da grickate između obroka uzmite voće ili kokice. Biće vam drago što ste tako postupili.

Mliječni proizvodi 

Možda ste čuli da mlijeko, jogurt i slični proizvodi, ne uzrokuju stvaranje sluzi, ali kod nekih ljudi sluz koja je već u grlu, mogu načiniti gušćom i teže podnošljivom. Uočite li da vas mliječni proizvodi čine takvima, smanjite unos ili ih uopšte nemojte uzimati. Ako podnosite mliječne proizvode dok ste bolesni, dobro za vas jer su bogati izvor bjelančevina i D vitamina koji pomažu tijelu u borbi protiv infekcija. Jogurt je i probiotik koji balansira crijevne bakterije.

Alkohol 

Već osjećate da vas hvata bolest, ali ne odustajete od ideje da odete na piće poslije posla. Alkohol uzrokuje upalu koja slabi bijela krvna zrnca, čineći da se tijelo teže odupire bolesti. Alkoholno piće dehidrira vas još i više nego što već jeste zbog bolesti, a dehidracija munjevito diže nivo alkohola u krvi i brže se napijete. Ako ne želite da se ujutro probudite sa temperaturom i mamurlukom, preskočite piće.

Prerađeni ugljeni hidrati 

Prepečeni hljeb i krekeri su klasična hrana kad smo bolesni, ali to nam neće donijeti ništa dobro. To su prerađeni ugljeni hidrati koji se brzo pretvaraju u šećer, pa dižu glukozu u krvi slično kao i sokovi i ometaju borbu protiv infekcija na isti način. Najbolji je hljeb od cijelih zrna žitarica.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.