Najčešće bolesti štitne žlijezde su hipertireoza ili ubrzani rad, kada ona proizvodi previše hormona i hipotireoza ili usporeni rad kada ona proizvodi premalo hormona.
Kod oba stanja trebalo bi izbjegavati određenu hranu jer ona može djelovati nepovoljno na proizvodnju hormona.
U slučaju hipertireoze izbjegavajte:
1. Hranu bogatu jodom poput algi, morskih trava i ostale plodove mora koje sadrže puno joda. Takođe bi trebalo da izbjegavate jodiranu so jer ona sadrži puno veće količine joda.
2. Punomasno mlijeko, a umjesto njega konzumirajte obrano mlijeko koje se lakše vari.
3. Rafinisano brašno koje sadrži manje hranjivih sastojaka od cijele pšenice i teško se vari. Rafinisano brašno ima visoki glikemički indeks i može poremetiti nivo šećera i hormona u krvi. Konzumiranjem hrane sa nižim glikemičkim indeksom možete poboljšati nivo hormona u tijelu uključujući i hormone štitne žlijezde.
Bijeli hljeb, tjesteninu, peciva i pahuljice zamijenite namirnicama od cijelog zrna poput smeđe riže, ječma...
4. Crveno meso, a umjesto toga konzumirajte nemasno meso poput ćuretine i ribu kao što je losos, tunjevina, haringa, skuša....
5. Mliječne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana sa intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću varenja mlijeka i mliječnih prerađevina.
U slučaju hipotireoze izbjegavajte:
1. Hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi poput senfa, brokule, špinata, rena i slično.
2. Soju i proizvode od soje, poput sojinog ulja koje može uticati na proizvodnju hormona štitne žlijezde.
3. Oprezno i sa hranom koja sadrži gluten poput ječma, pšenice, raži, odnosno rafinisane namirnice koje sadrže gluten.
4. Brzu hranu koja takođe usporava proizvodnju hormona štitne.
5. Breskve, kruške i jagode voće je koje bi trebalo da izbjegavate ili ga jesti umjereno kako bi povećali proizvodnju hormona u tijelu.
(CDM/Alen Avdić)