Trideset grama čokolade dnevno tokom trudnoće pridonosi razvoju ploda, zaključili su kanadski naučnici.
Otprije je poznato da je umjerena konzumacija čokolade dobra za zdravlje. Ta slastica je bogata flavonoidima koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i snižavaju nivo holesterola u krvi. Što je čokolada tamnija, to ima više flavonoida.
Ranije naučne studije pokazale su i da čokolada smanjuje rizik od preeklampsije - smanjenog dotoka krvi do ploda zbog majčinog visokog tlaka.
Kanadskinaučnici pod vodstvom Emmanuela Bujolda sa univerziteta Laval u Quebecu pratili su 129 budućih majki od prvog tromjesječja do kraja trudnoće. Mjerili su im protok krvi u maternici, posteljici i protok krvi fetusa (Doppler index pulziranja). Dio njih dobio je 30 grama čokolade dnevno na 12 sedmica, između prvog i drugog tromjesječja trudnoće.
Otkrili su da je taj indeks značajno bolji s umjerenom konzumacijom čokolade, mnogo veći nego što se očekuje među općom populacijom.
"Zaključak upućuje na to da čokolada možda ima pozitivan uticaj na posteljicu te rast i razvoj ploda", rekao je doktor Bujold.
(Nedim Pobrić)