12.2.2016. 12:40
0
Vakcina protiv zika virusa za 18 mjeseci, postoje dva kandidata
Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ saopštila je danas da će biti potrebno 18 mjeseci za obavljanje kliničkih testova vakcine protiv virusa zika na ljudima. Pomoćnica generalnog direktora SZO za zdravstvene sisteme i inovacije rekla je da postoje dva kandidata za vakcinu koja bi mogla da se nađu u proizvodnji.

Jednu je napravio američki Nacionalni institut za zdravlje, a drugu kompanija "Barat bajotek" iz Indije. 

Pomoćnica je rekla da će u narednih nekoliko sedmica ljekari moći da ustanove vezu između zike i dva poremećaja - mikrocefalije kod beba i Guillain-Barreovog sindroma kod odraslih. 

"Bićemo sigurni za nekoliko sedmica, ali je veza između zike i Guillain-Barreovog sindroma veoma vjerovatna", rekla je.

Guillain-Barreov sindrom je neurološki poremećaj u kojem imunološki sistem napada sopstvena tkiva perifernog nervnog sistema. 

Simptomi bolesti su slabost u mišićima, otežano disanje, promjena krvnog pritiska i pulsa, gubitak osjećaja za promjenu temperature, a može nastati i paraliza. 

(SRNA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.