29.3.2016. 10:20
0
Prirodne ubice neprijatnog zadaha luka
I ovom problemu se može stati na kraj i to uz pomoć ovih namirnica.
1. Zeleni čaj
Bogat je polifenolom, moćnim antioksidantom koji spriječava razvoj bakterija u usnoj šupljini. Špinat, crni čaj, jabuke i pečurke takođe pršte polifenolima pa se nakon konzumiranja luka preporučuje grickanje ili ispijanje jedne od tih namirnica.

2. Hljeb
Jedite parče hljeba uz luk i spriječićete loš zadah. Poznato je da nedostatak ugljenih hidrata u ishrani može doprinijeti neugodnom zadahu.

3. Svježe bilje
Hlorofil iz svježeg bilja upija mirise, zato ga žvaćite nakon što ste jeli luk. Odličan izbor biće peršun, menta, bosiljak, ruzmarin, timijan, korijander. Ako vaše jelo već sadrži svježi peršun ili drugo svježe bilje žvaćite ga za trenutno svježiji dah.

4. Jabučno sirće
Šoljici vode dodajte pola kašike sirćeta i grgljajte. Ne samo da će vam u ustima ostati ugodan osjećaj svježine već ćete se i riješiti ukusa luka koji je možda ostao na jeziku.

5. Soda bikarbona
Mješavina soda bikarbone i vode jedan od najpoznatijih "ljekova" za neugodan zadah. Soda bikarbona je takođe odlična za čišćenje jezika na kojem se skupljaju toksične kiseline krive za loš zadah.

6. Mlijeko
Ako popijete mlijeko prije ili tokom jela vaš dah će ostati ugodan i svjež. Masnoća u mlijeku neutralizuje sumpor koji se nalazi u luku, dok voda iz mlijeka djeluje kao sredstvo za ispiranje usta. Punomasno mlijeko djelotvornije je od obranog jer sadrži više masnoća.

7. Sjemenke i zrna kafe
Žvakanje sjemenki pomaže u trenutnom uklanjanju neugodnog zadaha. Isti učinak ima i zrno kafe.

8. Senf
Ako možete da jedete sam senf loš zadah možete ukloniti i pomoću tog začina i to na dva načina. Prvi je da kašiku senfa stavite u usta, miješajte ga jedan minut u ustima i ispljunite. Zatim uzmite još pola kašike senfa i progutajte ga, jer će to ubiti miris luka duboko u želucu.

(CDM/Alen Avdić)
 
LukZadah
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.