Nije svejedno u koje doba dana jedete određenu hranu, u jednom slučaju će debljati ili loše djelovati na zdravlje, a drugom ne. Tu je popis omiljene hrane kada je jesti ili ne.
Tamna čokolada
Da - za doručak
Ako je jedete za doručak, opskrbit će tijelo potrebnim antioksidansima koji su zaslužni za usporavanje starenja i dobro djeluju na rad srca.
Ne - kasnije tokom dana
Ako pojedete više od 25 grama crne čokolade kasnije u danu, tijelo će jepretvarati u masnoću.
Meso
Da - za ručak
Meso, posebno crveno, je odličan izvor željeza koje prenosi kisik po stanicama u tijelu. Ako ga jedete za ručak, ono će biti zaslužno da se ne osjećate umorno i bit ćete manje osjetljivi na bolesti.
Ne - za večeru
Mesu treba do pet sati da bi se probavilo. Ako ga jedete navečer, to će štetno djelovati na probavu, a i imat ćete problema sa spavanjem.
Orašasti plodovi
Da - u vrijeme ručka
Oko 30 grama orašastih plodova opskrbit će tijelo potrebnim omega-3 kiselinama. One su zaslužne za dobar rad krvnih žila, regulišu krvni pritisak i dobro djeluju na funkciju pluća.
Ne - u vrijeme večere
Orašasti plodovi imaju veliku količinu masnoća pa tako i kalorija, a ako ih jedete prije spavanja rizikujete nagomilavanje kilograma.
Narandže
Da - tokom dana
Narandže doprinose dobrom radu probavnog sistema i ubrzavaju metabolizam, što je važno ako pazite na liniju.
Ne - rano ujutro
Naime, narandža ne djeluje dobro ako se jede na prazan želudac, jer ga iritira i povećava šansu od pojave gastritisa.
Tjestenina
Da - za doručak i ručak
Vlakna iz tjestenine pročistit će tijelo i ukloniti toksine iz njega. Također, ona ima niski glikemijski indeks (40) što smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.
Ne - večera
Problem je što se tjestenina uglavnom jede uz visiko kaloričnu hranu, npr. razne umake. Bolje je birati obrok bogat hranjivim tvarima, a koji ima malo kalorija.
Tikvice
Da - za večeru
Dobar su izvor vlakana što je idealno za čišćenje probavnog trakta.
Ne - za doručak
Ujutro tijelo vapi za tekućinom, a tikvice pojačavaju izbacivanje tekućine što može dovesti do dehidracije.
Paradajz
Da - doručak
On olakšava probavu i reguliše rad želuca i gušterače.
Ne - za večeru
U tom slučaju može doći do nakupljanja tekućine u tijelu i oticanja.
Krompir
Da - doručak
Škrob iz krompira snižava razinu holesterola. Osim toga, krompir je bogat mineralima koji su tijelu potrebni.
Ne - za ručak i večeru
Krompiri imaju dva do tri puta više kalorija od ostalog povrća pa ako se ne želite udebljati ne jedite ga nakon podneva.
Banane
Da - oko ručka
Banane su bogate vlaknima i dobre su za probavu i liječe žgaravicu.
Ne - za večeru
Ako bananu pojedete navečer možete sebi poremetiti rad probave.
Jabuke
Da - za doručak
Pektin iz kore jabuke dobar je za rad crijeva i uklanja kancerogene tvari iz tijela.
Ne - za večeru
Jabuke podižu razinu kiseline u želucu što može stvoriti osjećaj neugode, posebno tokom noći dok pokušavate zaspati.
Sir
Da - rano ujutro
Ako ga jedete u umjerenim količinama spriječit će nadimanje i doprinijeti gubitku težine.
Ne - za večeru
Težak je za probavu i ako ga jedete navečer to može voditi lošoj probavi.
Šećer
Da - za doručak Kalorije iz šećera puno lakše sagorijevaju ujutro.
Ne - za večeru Može doći do iritacije probanog trakta i poremećaja spavanja. A uz to, i nagomilavanja suvišnih kilograma.
Riža
Da - ručak
Bogata je ugljikohidratima što tijelu daje energiju za ostatak dana.
Ne - za večeru
Može voditi do nakupljanja suvišnih kilograma, piše Bright Side.
Anesa Agović