23.6.2016. 21:50
0
Opasne vrućine! Ovi simptomi su najava skorog srčanog udara
Svakih 36 sekundi netko negdje umire od srčanog udara. Simptomi da se on bliži ne moraju uvijek biti burni već su i vrlo tihi. Razlikuju se ponekad kod muškarca i žena.

Tokom velikih vrućina koje mnogi ljudi teško podnose javi se bojazan da će nam vrućina narušiti zdravlje, a među najvećim je strah od srčanog udara. Kad se uzme u obzir da svakih 36 sekundi netko negdje umire od srčanog udara, strah je tim veći. Unatoč napretku nauke i medicine te svijesti o očuvanju zdravlja, u zapadnom su svijetu bolesti koronarnih arterija odgovorne za najviše smrtnih slučajeva.

Najčešći je uzročnik srčanog udara ateroskleroza koja zahvata koronarne krvne žile, a ne doba godine, pojašnjava. Ateroskleroza je nakupljanje masnog materijala na unutrašnjim stijenkama arterije koji uzrokuje da njome više ne protječe dovoljno krvi. Ako zahvati koronarne arterije koje opskrbljuju srce može nastupiti srčani udar. Tada odumire dio srčanog mišića zbog prestanka dotoka dovoljno krvi u zahvaćeni dio srčanog mišića.

Mnoga su istraživanja potvrdila da se sa sniženjem previsokog krvnog tlaka naglo smanjuje i rizik od infarkta, jednako kao i s reguliranjem  glukoze u krvi. Rizični su faktori i psihički i emocionalni stres udruženi s tjeskobom, pa treba poraditi na tehnikama opuštanja te ih uvesti u svakodnevni raspored. Važno je regulirati tjelesnu težinu i riješiti se suvišnih kilograma, osobito naslaga masnoća na trbuhu i postati aktivniji.

Tjelesna neaktivnost slabi kondiciju te pogoduje debljanju i povišenju razina masnoća u krvi. Održavanje optimalne težine uz uravnoteženu prehranu i primjerena fizička aktivnost jako su važni za sprečavanje koronarnih bolesti i održavanje zdravlja srca.
Žene mogu iskusiti sve simptome, ali i samo jedan u slučaju srčanog udara. Iako mogu imati i opisane tipične tegobe, češće opisuju bolove u leđima ili čeljusti, kratak dah, žgaravicu, mučninu ili kronični umor. Stariji i oboljeli od dijabetesa također mogu imati vrlo blage simptome, čak i ako su vrlo blagi trebaju potražiti hitnu liječničku pomoć.

Čuvajte se bola u želucu, ali i jake vrtoglavice
Simptomi mogu biti jako različiti, od samo lagane nelagode u prsima pa do razdiruće boli. Bez obzira na jačinu, zovite Hitnu pomoć osjetite li nelagodu u grudima - može se osjećati kao lagana bol, pritisak ili stezanje u grudima koje traje dulje od nekoliko minuta, a može i dolaziti u valovima.

Reagirajte i osjetite li nelagodu koja se širi u ramenima, rukama, leđima, zubima i čeljusti. Može biti riječ samo o boli bez nelagode u prsima. Pritisak u prsima može pratiti vrtoglavica i slabost uz osjećaj da ćete se onesvijestiti te vas može obliti hladan znoj. 

Za vježbanje se odjenite lagano i nosite kapu
Ne želite li ljeti prekinuti vježbanje dogovorite se da vježbate s prijateljima, u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima. Obucite laganu obuću i odjeću, Stavite kapu i sunčane naočale. Pijte dovoljno prije vježbanja tijekom i poslije njega. Također, dok ste na odmoru, ne ulazite vrući u more. 

Temperatura u domu ne smije biti preniska
Oprezno i s uređajima za klimatizaciju koje treba namjestiti tako da temperatura u prostoriji u kojoj boravite većinu remena ne bude 7°C niža od vanjske temperature. Prije izlaska potrebno je postepeno prilagođavanje.


(Anesa Agović / 24sata.hr)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.