Pročitajte i kako da se zaštitite.
Preko 90 odsto svježeg voća i povrća na tržištu kontaminirano je dozom pesticida koja je štetna za ljudsko zdravlje. Iako pesticidi služe kako bi se namirnice odbranile od nametnika i bolesti, oni dokazano štete ljudskom organizmu i kancerogeni su.
Iako često ne možemo uticati na porijeklo svježih namirnica koje kupujemo, sami možemo učiniti voće i povrće zdravijim slijedeći jednostavne trikove.
Nije dovoljna sama voda
Ako je riječ o većoj koncentraciji pesticida, tada pranje ispod mlaza vode neće pomoći. Zeleno lisnato povrće, poput salate, kelja i blitve - perite u sudoperi s vodom u koju ste dodali kašiku do dvije sode bikarbone.
Pesticide možete isprati sirćetom, tako da na dvije šoljice vode stavite pola šoljice destilovanog bijelog sirćeta.
Ako želite sasvim prirodnu varijantu, djeluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom pa joj dodajte kašiku soli i sok jednog limuna. Stavite u mješavinu željeno voće ili povrće i pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.
Ako ne želite prati namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih pustite da se namaču tokom noći - potopite voće i povrće u vodi i sljedećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite i oprano stavljati u hladnjak jer će se tako brže pokvariti.
Pere se i voće/povrće s korom
Limuni, narandže, mandarine, lubenice i drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo takođe treba oprati. Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem, a korice agruma nipošto ne treba rendati u kolače osim ako niste posve sigurni da dolaze iz organskog uzgoja.
Namirnice s najviše pesticida
Najviše pesticida ima u jabukama, agrumima, kruškama i grožđu. Dobro perite voće prije konzumiranja i čitajte deklaracije.
(CDM/Alen Avdić)