24.7.2016. 15:15
0
Opasnost od dehidracije: Povećajte unos vode u organizam, jedite lubenicu, dinju ili krastavac
Za vrijeme velikih vrućina ljudski organizam treba veću količinu vode. Voda čini oko 60% ljudskog tijela i neophodna je za održavanje svih životnih funkcija. Povećan gubitak vode i elektrolita iz tijela može biti uzrokovan povišenom tjelesnom temperaturom, prolivom, povraćanjem i povišenom temperaturom zraka. U tom slučaju dolazi do dehidracije koja može izazvati niz zdravstvenih problema, piše bh. novinska agencija Patria.

Ljudi koji inače ne piju mnogo vode tako su izloženi riziku od oboljenja bubrega, poremećajima mentalnih funkcija, probavnog sistema, pa čak i srčanih bolesti.

Normalno je da tijelo mokraćom, znojenjem, fekalijama i disanjem izgubi oko 2,5 litre vode i to je najmanja količina koju bi trebalo nadoknađivati.

Početak dehidracije obično je obilježen suhoćom u ustima i žeđi, a uskoro se javlja suhoća i povišena temperatura kože, umor, vrtoglavica i grčenje u rukama i nogama. Dalje postupno može doći do crvenila lica, tamnožute boje urina, udubljenosti očiju, mučnine i povraćanja, ubrzanog rada srca i plitkog disanja te mnogih drugih tegoba.

Dnevno bi trebalo piti najmanje 2 litre vode, i to prije nego osjetimo žeđ. Dobro je piti i sportske napitke jer su oni mnogima ukusniji od same vode, a treba izbjegavati pića s mnogo šećera i gazirane napitke. U nepoželjna pića spadaju alkohol, pića koja sadrže kofein...

Najbolje je vodu piti tokom cijelog dana u manjim količinama. Za vrijeme velikih ljetnih vrućina preporučljivo je popiti čašu i po vode svakih pola sata. Ako ste na poslu najbolje je da uz sebe imate čašu ili flašu s vodom te ćete instiktivno piti vodu. Ukoliko ste pak na otvorenom preporučuje se nošenje flaše s vodom. 

Neophodnu vodu možete svom organizmu obezbijediti i unosom voća i povrća sa visokom koncentracijom vode. Stoga neka vaš izbor budu lubenica, dinja, marelica, rajčica i krastavac. U njihovom sastavu ima od 80% pa do 95% vode.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.